ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Folligny

Het gemeentehuis van de commune

Het station en restauratie in 1930

Het spoorwegcomplex in 2008

De kerk van Folligny
Folligny is een gemeente in het arrondissement Avranches (La Manche) en maakt onderdeel uit van het kanton La Haye-Pesnel. Volledigheidshalve zou men moeten spreken van Commune de Folligny. In 1973 werden de kleinere gemeenten Beslière en Le Mesnil-Drey aan Folligny toegevoegd. Hoewel er sprake is van éen gemeente hebben de kleine dorpjes gepoogd hun eigen karakter te behouden.

U bereikt Folligny door de A84 bij Villedieu via afrit 37 te verlaten. Daarna volgt u de D 924 ca. 10 km tot bij Repas, waar u links af slaat. Overr wegen gesproken: de oude Romeinse weg van Rennes (Condate) via Avranches ( Legedia) en Coutance ( Cosedia Constantia) naar Valognes (Alauna) liep door Folligny en Hocquigny.
De weg zou zijn aangelegd op oude Gallische paden en zijn verhard met grote platen en tegels.
Langs de weg, waar nog delen van zijn terug te vinden, zijn bij opgravingen munten, aardewerk en tegels en zelfs graven terug gevonden.

In 2007 telde Folligny 940 inwoners. In 1999 was dat aantal nog 777. Er is dus sprake van een bevolkingsuitbreiding. De oppervlakte van Folligny is 11,8 km² hetgeen betekent een bevolkingsdichtheid van 80 inwoners per km².

Folligny is vooral bekend van om haar jaarmarkt. In het jaarboek van het departement La Manche uit 1833 wordt al geschreven: Op 12 juni vond weer de jaarbeurs plaats die al sinds lange tijden plaats vind. Hier worden grote aantallen paarden, koeien, ossen, varkens en schapen verkocht. Ook bomen en droge goederen wisselden van eigenaar. Het is de grootste markt in het arrondissement Avranches.

De kerk van La Besliere
Mede vanwege de jaarmarkt en het makkelijk aan en afvoeren van het vee en anderszins, werd bij Folligny een groot op- en overslagcomplex gebouwd voor de spoorwegen. Dit complex kreeg een regionale functie centraal in de lijn van Coutances naar Avranches en werd voltooid in 1879.

Tijdens de tweede oorlog werd het emplacement volledig verwoest maar daarna weer compleet opgebouwd.

Folligny heeft vanwege het samenvoegen van de gemeenten twee historische kerken. Beurtelings worden hier de erediensten gehouden.