ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Beauchamps

Beauchamps een eeuw geleden

Kalkstenen beelden in
de oude kapel

 
Beauchamps is een kleine gemeente in het arrondissement Avranches en onderdeel van het kanton La Haye-Pesnel. Makkelijk te bereiken. Als u de A84 verlaat bij Villedieu en de D924 volgt richting Granville, bereikt u Beauchamps na ca. 10 km.

In 2007 telde Beauchamps 382 inwoners. De oppervlakte van de gemeente is 4,1 km wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 93 inwoners per km².

De naam heeft betrekking op het feit dat hier de wieg stond van een Anglo-Normandische heer die de naam Beauchamps droeg en later Graaf van Warwick en Worcester werd. In 1419 werd in de gemeente door Henri V een kasteel geschonken aan Jean de Beauchamps Poywiller.
Aan het einde van de 15de eeuw – begin 16de eeuw kwam het landgoed van de Beauchamps in handen van Ambrose Berauville. Later werd het overgedragen aan een tak van de familie Pierremont. Na het huwelijk van een vrouwelijk familielid gingen de landerijen en het kasteel over in handen van de Bridges, die op hun beurt in 1820 hun bezit verkochten.

De oude kerk werd gesloopt in de 19de eeuw. Alleen de kleine kapel is bewaard gebleven en waakt nog over het kerkhof.

L’Eglise de Saint-Crespin
Een nieuwe kerk werd gebouwd in het centrum van het dorp. Deze kerk gewijd aan de Heilige Crespin is opgetrokken in de neogotische stijl. In plaats van een spitse toren heeft zij een plat dak.

Beauchamps is een rustig dorpje. Het riviertje l’Airou kabbelt rustig door de gemeente.
Toch is er regelmatig opwinding tijdens de festiviteiten die worden georganiseerd. Maar als de rust is teruggekeerd, gaat iedereen zijns weegs op de akkers in de omgeving. Langs de D924 liggen een aantal zaken van kleine en middelgrote middenstanders.