ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

DOM Bénédictine

DOM Bénédictine

Bénédictine is een bekende alcoholische kruidendrank met een alcoholpercentage van 40%. Net iets meer dan een makkelijk drankje.

 

We moeten terug 1510, het jaar waarin de benedictijner monnik Dom Bernardo Vincelli door zijn overste, samen met een aantal andere Italiaanse monniken naar Fécamp werd gestuurd met de opdracht te bidden, te werken en kennis op te doen en te verspreiden. Vincelli stond bekend als een man die veel van planten wist en kruidenmengsels maakte.

 

Na een aantal jaren creëerde hij een kruidenmengsel van 27 verschillend planten en kruiden, verzameld uit alle windstreken. Zijn elixer werd graag gedronken aan het Franse hof en werd daardoor steeds populairder onder de betere stand in Frankrijk. Om die reden besloten de Benedictijner monniken het in grotere aantallen te gaan produceren en werd zelfs een soort fabriekje opgestart.

 

Door de verwarring en de chaos die ontstond tijdens de Franse revolutie was de receptuur van het elixer bijna verloren gegaan. In 1791 werd het gekocht door een rijke zakenman uit Fécamp die het zorgvuldig opborg in zijn bibliotheek. Zo zorgvuldig dat het vergeten werd.

 

Het duurde tot 1863 voordat Alexander le Grand, een grote wijnhandelaar, het recept bij toeval terug vond. Het lukte hem om het recept te ontcijferen en de likeur opnieuw te maken.

Hij moderniseerde de productie en noemde het brouwsel Benedictine.

 

De likeur werd al snel populair en na tien jaar stond de productie al op 150.000 flessen per jaar. Vanwege zijn succes nam le Grand de beslissing tot het opstarten van de Benedictine SA. Hij investeerde een startkapitaal van 2.200.000 Franse francs en ontwierp de nooit meer veranderde fles.

 

Nog weer tien jaar later, in 1882, liet Alexander le Grand een heel bijzonder gebouw neer te zetten, ontworpen door de architect Camille Albert. Daarin werd de productie van Benedictine ondergebracht, maar het moest ook een museumpaleis worden.

Vier jaar na de ingebruikname van het Palais de la Benedictine, zoals het gebouw werd genoemd, brak er brand uit en werd grotendeels verwoest. Le Grand liet zich niet uit het veld slaan en de herbouw startte onmiddellijk. Het is een kruising van Gotische en Renaissance kunst.

Het paleismuseum staat aan de voet van de rotsen van Fécamp en kijkt uit over het Kanaal.

Het is hier dat de beroemde Dom Benedictine nog steeds wordt geproduceerd. Daarnaast is er een grote verzameling 14de, 15de en 16de eeuwse kunst aanwezig. Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen van moderne kunst.

 

Door de zorgvuldige bereidingswijze en het langdurig productieproces is Benedictine van constante kwaliteit. Na het distilleren van de likeur in koperen ketels, wordt het eindproces gevolgd door een lange rijpingstijd in eikenhouten vaten in donkere kelders.

 

Wij kunnen u verklappen dat enkele kruiden en planten welke worden gebruikt om Benedictine samen te stellen zijn: angelica, hysop, jeneverbes, mirre, saffraan, aloë, arnica, thee, tijm, koriander, kruidnagel, citroen en kaneel zijn.

Sta ons toe dat we het echte recept niet weten.

 

Bénédictine kan perfect worden gebruikt in desserts, sauzen en in gerechten met groenten, vlees, zeevruchten en kip.