ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Saint-Pair-sur-Mer

De D 911, schitterend onderhouden In Saint-Pair-sur-Mer
Saint-Pair-sur-Mer is een middelgrote gemeente in het departement La Manche, kanton Granville. Het stadje ligt aan de kust, en ten zuiden nagenoeg vastgebouwd aan Granville op 5 km. afstand. U kunt Saint-Pair-sur-Mer bereiken via de kustweg
D 911.

Bloemenpracht aan de brugleuningen
Saint-Pair-sur-Mer telt 3.707 inwoners (2006) en beslaat een oppervlakte van 14,4 km², hetgeen neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 257 inwoners per km². Redelijk druk bevolkt kan men zeggen. Sinds 1982 is het aantal inwoners bijna verdubbeld.

De historie van het stadje gaat terug tot in de vroege oudheid. Saint Pair leefde hier van 482 tot 565 en wordt gezien als de stichter van de gemeente.

Saint-Pair-sur-Mer is een opvallend goed onderhouden gemeente waarin de overal aanwezige bloemenpracht prominent aanwezig is. Dwars door het stadje loopt het riviertje de Thar, dat hier uitmond in zee.

De kerk van Saint-Pair-sur-Mer
De inwoners van Saint-Pair-sur-Mer, Saint-Pairais en Saint-Pairaises genoemd leven voornamelijk van de toeristenindustrie. Het stadje heeft dan ook veel te bieden en is van alle gemakken voorzien. Een leuk winkelcentrum, strand, mooie buitengebieden, zelfs een rijke mediatheek, kortom alles wat een vakantie of verblijf aangenaam moet maken.

De gemeente stelt alles in het werk om het haar inwoners en haar bezoekers zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ze komen regelmatig met goed verzorgde eigen uitgaven met daarin het laatste nieuws en voorlichting.

Doorkijkje langs de weg naar Granville.
De kerk van Saint-Pair-sur-Mer bestaat eigenlijk uit twee delen. Het oudste deel is in Romaanse stijl opgetrokken in de 12se eeuw. Toen de parochie zich uit begon te breiden en de toeloop naar de kerk, als bedevaartsoord groter werd, is in de periode tussen 1880 en 1888 een aanzienlijke uitbreiding aangebouwd.

In de kerk liggen onder schitterende sarcofagen de vijf heiligen begraven. Dat zijn: St. Pair, St. Gaud, St. Aroaste, St Scubilion en St. Senier.

Saint-Pair-sur-Mer is wat ons betreft een aanrader.