ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Donville-les-Bains

Donville-les-Bains, gezien vanuit Granville
Donville-les-Bains is een gemeente in het departement La Manche, kanton Granville.
Het stadje is aan de kust, ca. 2 km ten noorden van Granville. Van hieruit te bereiken door de D 973 in noordelijke richting te volgen. Komend vanuit richting Coutances, volgt u de D 971.

De kerk van O.L.V. van Lourdes
Het stadje telt 3.301 inwoners (2005) en de oppervlakte bedraagt 2,8 km², wat neer komt op een bevolkingsdichtheid van 1.178,9 inwoners per km². De bewoners noemen zich Donvillais en Donvillaises.

Het stadje heeft haar naam vermoedelijk te danken aan de afgeleiding van Domini Villa, het huis van Domini, een voormalig abt van de Mont Saint-Michel. Vanaf 1907 werd de naam Donville-les-Bains officieel ingevoerd.

Centraal in de stad staat de Kerk Saint-Clair die dateert uit de 10de eeuw en in de 13de eeuw nagenoeg geheel werd herbouwd.

In 1958 werd een tweede kerk gebouwd, de kerk van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes. Het grappige aan deze kerk is, is dat de torenspits voor de ingang van de kerk is geplaatst.

La Pierre Aiguë
Mede door haar relatief groot aantal inwoners wijkt Donville-les-Bains nogal af van de, in dit deel van La Manche geldende regels en rust. De gemeente ontleent haar inkomsten voornamelijk uit de opbrengsten van het toerisme. Met name in de zomermaanden is het er gezellig druk in een ruim opgezet winkelcentrum. Hier kunt u alles vinden aangaande uw dagelijkse levensbehoeften, maar ook speciaalzaken zijn ruim vertegenwoordigd.

Donville heeft een behoorlijk zestal gezellige cafés en terrasjes. Ook voor een goede maaltijd kunt u terecht in een viertal uitstekende restaurants.

Donville-les-Bains beschikt over goed openbaar vervoer. Scholen en medische voorzieningen zijn ruim vertegenwoordigd. Openbare voorzieningen werken perfect.

Gemeentehuis Donville-les-Bains
Aan de route de Longueville staat Pierre. In ieder geval het oudste bewaarde relikwie uit de Romeinse tijd. Van deze steen wordt aangenomen dat het een van de oudst bewaarde menhirs is. De steen wordt La Pierre Aiguë genoemd. Letterlijk vertaald: de scherpe steen.