ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Saint-Quentin -sur-le-Homme

50 jaar Ville de Fleuri

Het overzicht van de gemeente

De kerk van Saint Quentin
Saint-Quentin-sur-le-Homme is een gemeente in het departement Manche, kanton Ducey. Het dorp ligt ca. 5 km ten oosten van Avranches en is te bereiken via de D7 en vervolgens de D 103.
Het is een Ville du Fleuri, dat de op een na hoogste onderscheiding heeft verdiend. Drie sterren.

Ten zuiden van Saint-Quentin-sur-le-Homme loopt de Sélune, een van de meest zalmrijke rivieren van Frankrijk, die uiteindelijk uitmond in de baai van de Mont Saint-Michel.

Saint-Quintin-sur-le-Homme telt 1.237 inwoners (1999). De oppervlakte van de gemeente bedraagt 16,8 km² en de bevolkingsdichtheid is 73,6 inwoners per km².
De gemeente bestond aanvankelijk uit tientallen kleine nederzettingen, landgoederen en buitenverblijven van rijken uit de omgeving. Langzaam maar zeker werden ze bijeengevoegd tot het uiteindelijk vorm werd gegeven volgens de huidige situatie.

Aanvankelijk heette het dorp Saint-Quentin-Fougeroilles. De naam werd in 1921 definitief veranderd in Saint-Quentin-sur-le-Homme. Deze toevoeging werd vermoedelijk ontleend aan de Noorse term Holm, wat de omschrijving is voor een schiereiland in de Sélune.

De oude rijkdom van Saint-Quentin-sur-le-Homme is terug te zien in het majestueuze gemeentehuis, maar ook aan verschillen goed geconserveerde granieten landhuizen en manoirs.

het Château de l’Isle-Manière.
De kerk van Saint-Quentin-sur-le-Homme is een van de mooiste en best bewaarde van het voormalig bisdom Avranches.

De basis van de Romaanse toren en de muren van het schip dateren uit de 12de eeuw. In de 13de eeuw werden hieraan de rechthoekige veranda, de tweede verdieping van de toren, het koor en de zuidelijke kapel aan toegevoegd. De noordelijke kapel werd gebouwd in de 15de eeuw.

Sculpturen en de zonnewijzer

 
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 6 juni 1944, werd Saint-Quentin-sur-le-Homme zwaar gebombardeerd. De belangrijkste oorzaak hiervoor was de aanwezigheid van een grote Duitse telefooncentrale welke zich bevond in het Château de l’Isle-Manière.

Zowel kerk als het kasteel werden voortvarend gerestaureerd. De kerk was volledig hersteld in 1951. Goed bewaard gebleven zijn de sculpturen onder de dakranden en de zonnewijzers.

Saint-Quentin-sur-le-Homme is een gezellig, levendig dorp. Tal van voorzieningen zijn aanwezig, zoals een eigen school, sportvereniging, een kleine middenstand en een aantal leuke eetgelegenheden.