ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Tirepied

Detail O.L.V. Kerk

Tirepied, begin 20ste eeuw

Kerk van de H, Eugienne
Tirepied is een gemeente in het arrondissement Avranches en ligt in het kanton Brécey. De gemeente ligt op ca. 8 km. zowel van Avranches als van Brécey, halverwege de D911. Tirepied ligt aan de oever van de rivier Le Sée. Het verschil in hoogte is 141 meter.
De oever van de rivier ligt 8 meter boven zeeniveau. Het hoogste punt ligt op 149 meter.

In 2006 telde Tirepied 747 inwoners, De oppervlakte van de gemeente bedraagt 18,77 km². De bevolkingsdichtheid is 40 inwoners per km².

Tirepied is een gemeente met een lange geschiedenis. In de middeleeuwen bestond zij uit twee leengoederen; de Heerlijkheid van de Val-de-Sée en de Heerlijkheid van Crux.
De eerste werd toegewezen in Duguesclin in 1386 waarna ze later onder de kroon viel van Lodewijk XI, die het imposante kasteel behorende bij de heerlijkheid liet slopen.

De tweede heerlijkheid bleef in handen van de familie Crux vanaf de 11de tot diep in de 18de eeuw.

Door het samenvoegen van de heerlijkheden groeide Tirepied uit tot een voor die tijd grote gemeente met meer dan 1.500 inwoners. Aanvankelijk vormde het een zelfstandig kanton.

Tirepied was verbonden met St. Eugene, vlak bij St. Lô, een verbinding die in 1972 werd opgeheven.

Vanwege haar historische achtergrond beschikt Tirepied nog steeds over twee kerken,
De romaanse Kerk van Sainte Eugienne staat in het dorp. In deze kerk staan drie beeldhouwwerken die op de lijst van nationale monumenten zijn geplaatst. Zij stellen de H. Eugienne, de H. Franciscus van Assisi en de Maagd met Kind voor.

Onze Lieve Vrouwe Kerk
Aan de oever van Le Sée is de Onze Lieve Vrouwe kerk gebouwd en deze stamt uit de 17de eeuw.

Tirepied heeft een kleine middenstand, het merendeel van de inwoners leeft van landbouw en veeteelt. In tegenstelling met een hoop omringende dorpen, beschikt Tirepied over een ruime feestzaal die ook dienst doet voor de inrichting van sociale en culturele evenementen.