ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Le Petit-Celland

Invalsweg naar Le-Petit-Celland

Restanten van het Romeinse kamp
Le-Petit-Celland is een kleine gemeente in het arrondissement Avranches, kanton Brécey. Le-Petit-Celland ligt op ca. 8 km ten zuidwesten van Brécey en is te bereiken door drie kilometer de D104 te volgen en vervolgens linksaf te slaan naar de D106.

De gemeente telt 176 inwoners (2006) en bestrijkt een oppervlakte van 6,57 km² De bevolkingsdichtheid is 27 inwoners per km².
Le-Petit-Celland is een schilderachtig dorpje, midden in de natuur en wordt voor een belangrijk beheerst door de loop van de rivier Le Sée, die dwars door de gemeente stroomt.

Het kruis dat de ingang van het kamp markeert
Ten tijde van de verovering van Gallië door Caesar was Celland al bekend als nederzetting. Het z.g. Romeinse kamp herinnert hier nog aan. In zijn commentaar op de veldslag door Titunius Sabinus, een van zijn luitenants, verwijst naar deze plaats. Opgravingen en onderzoekingen in opdracht van Napoleon hebben de restanten van het Romeinse kamp onomstotelijk aangetoond.

Wegwijzer naar de Duivelsrots

De middeleeuwse kerk
Dit legerkamp ligt in het bos van Chatelier en was van ontzettend strategische waarde vanwege de ligging op 170 meter hoogte. Een ideaal uitkijkpunt en simpel te verdedigen. De ingang van het kamp wordt gemarkeerd door een houten kruis.

In vroegere tijden werd het dorp Saint-Quen-Celland genoemd. Maar het christelijke voorvoegsel verdween tijdens de revolutie.

Het typische rotsblok “Le menhir de la roche au diable”ligt op de grens van Le-Grand en Le-Petit-Celland. Duidelijke bewegwijzering toont u de route.

Met de bouw van de romaanse kerk met zijn twee opvallende gebogen deuren en zijn gotisch belfort werd aangevangen in de 11de eeuw. In de 13de eeuw werd zij uitgebreid om na een laatste aanpassing en renovatie in de 17de eeuw zijn uiteindelijke vorm te krijgen.