ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Le Grand-Celland

Entree tot de kerk
De duivelssteen
Met de afdruk van de duivelsklauwen
Le Grand-Celland is een gemeente in het arrondissement Avranches en behorend tot het kanton Brécey. Le Grand-Celland ligt op ca. 6 km. ten zuiden van Brécey. U bereikt het dorp door op de A84 afslag 38 te nemen, van daar rijdt u via de D911 naar Brécey waar u in het centrum de D999 neemt. In le Coudray neemt u de D462 naar La Grand-Celland.

De gemeente telde in 2006 502 inwoners. De oppervlakte is 12,5 km² wat neerkomt op 40 inwoners per km².
De gemeente is redelijk heuvelachtig. Het laagste punt ligt op 50 meter boven de zeespiegel. Het hoogste punt op 225 meter.

Commune de Grand-Celland
Het merendeel van de bevolking leeft van de opbrengst uit de agrarische bedrijven. In de gemeente is een kleine middenstand.

4000 jaar geleden al, begint de geschiedenis van Celland. Volgens een legende zou aartsengel Michael toen al plannen hebben gehad een altaar op te richten. De duivel verzette zich daartegen. Hij wilde de weg blokkeren met zware stenen. Tijdens zijn verzet zou hij een grote, te zware steen verloren hebben. Op het laatste moment trachtte hij de steen nog te grijpen. Hij greep mis, maar de afdruk van zijn klauwen is zichtbaar gebleven in de steen, waarvan in ieder geval kan worden aangenomen dat deze afkomstig is uit het megalithisch tijdperk.

De dorpskerk
Celland was aanvankelijk een vrij grote gemeente. In de middeleeuwen werd het opgesplitst in twee afzonderlijke dorpen; Saint-Medard Celland en Saint Quen-Celland.
Tijdens de revolutie, met name vanwege het verzet tegen de kerk, werden de namen van de heiligen geweerd en werden de namen le Grand- en le Petit-Celland gevoerd.

Les trois Croix
Centraal in het dorp torent de 19de eeuwse kerk, gewijd de Madonna met kind, hoog boven de omgeving uit. Dit gebouw is regelmatig gerestaureerd. Het heeft een aansprekend interieur.

Even buiten het dorp vindt u het monument van de drie kruizen. Oorspronkelijk opgetrokken uit hout en graniet is het opgericht ter herinnering aan de slachtoffers die sneuvelden tijdens de gevechten tussen de Chouans en de revolutionairen tijdens de revolutie.