ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Brécey

De oude weg naar Saint Hilaire

Een van de winkelstraatjes
Brécey is de hoofdstad van het gelijknamige kanton. De gemeente ligt op ca. 30 km. van de Mont Saint-Michel op de grens van de kantons Mortain en Avranches.
Vanuit het noorden komend, verlaat u bij Villedieu de A 84 bij afslag 38 om vervolgens 3 ½ km de E 3 te volgen en dan de afslag naar de D 999 te nemen die u rechtstreeks naar Brécey brengt.
Vanuit Avranches volgt u de A 84 in noordelijke richting om bij afslag 36 linksaf de D 911 te volgen.

Brécey ligt aan de oever van de rivier Le Sée waar schitterende wandelgebieden en fietsroutes liggen.

De kerk van de Heilige Maarten
Brécey is een vrij grote gemeente. De oppervlakte bedraagt 20,96 km². Het aantal inwoners is, met uitzondering van de kern, een stuk geringer, namelijk 2.150 (2006).
Zij worden Brécéens en Brécéennes genoemd.

De oorsprong van de plaatsnaam Brécey is onbekend. De naam verscheen voor het eerst in diverse juridische geschriften in de 15de eeuw.
De eerste nederzetting heeft naar alle waarschijnlijkheid gelegen op de plaats waar nu le Vieux Bourg is gesitueerd, op de kruising van de Romeinse wegen van Avranches naar Vire en die van Cotentin naar Rennes.
Waar de rivier aanvankelijk overgestoken moest worden met een pont, later via een houten brug, is een, nog steeds bestaande stenen brug gebouwd, Le pont de Pierre.

Chateau de Logis

Het voormalige treinstation
De stad had voor de invasie van de Noormannen al een kerk, gewijd aan St. Maarten. Dit bouwwerk werd totaal verwoest. Raoul de 1ste de Heer van Fougères, stond in de 11de eeuw land af aan Ranulphe de Virey. Onder zijn bewind verdween het oude Brécey helemaal en werd een nieuwe stad geboren. Hij was het die de nieuwe romaanse St. Maartens kerk bouwde waaromheen de nieuwe stad zich ontwikkelde.
Later bouwde Jacques de Vassey op de linkeroever van Le Sée het kasteel waarvan delen nog in goede staat verkeren. Omdat dit kasteel eigenlijk op het grondgebied van de gemeente Logis lag, kreeg het ook die naam.

Vooral in de 19de eeuw groeide Brécey uit tot de belangrijkste stad in de regio. Hier werd de zetel van het gerecht gevestigd. De begraafplaats werd in 1790 verplaatst om ruimte te creëren, In 1851 werd het granieten kruis opgericht in 1862 werd de gerestaureerde kerk uitgebreid en de werken werden in 1878 afgesloten door het plaatsen van de spits.
In 1879 werd de hele gemeente voorzien van een waterleidingnet.

Stadse allure in uithangborden
Aan het begin van de 20ste eeuw werd de stad aangesloten op de inmiddels opgeheven spoorlijn. Er werden vrije scholen opgericht voor jongens en meisjes,

Brécey is een leuke stad. De gemeente is voorzien van alle faciliteiten om het leven aangenaam te maken. Er is een leuk winkelcentrum. Een grote supermarkt. Mogelijkheden om uit te gaan en goed te eten. Daarnaast zijn er in de onmiddellijke omgeving een aantal grote bedrijven, waaronder twee farmaceutische, die voor voldoende werkgelegenheid zorgen. Maar belangrijk, de stad wordt goed bestuurd.