ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

La-Chapelle-Urée

Oude postkaart, waarschijnlijk 1910
La Chapelle-Urée is een kleine gemeente in het departement La Manche, kanton Brécey. Het dorpje ligt op 16 km. afstand ten oosten van Avranches en is te bereiken door Avranches aan de oostkant te verlaten en de D 462 te volgen.

Het dorpje telde in 2006 129 inwoners, de oppervlakte bedraagt 4,6 km², wat dus neerkomt op 28 inwoners per km². Zij worden Chapelains en Chapelaines genoemd.

Het merendeel van de inwoners leeft van landbouw en veeteelt. Een klein aantal is ondernemer. In het dorp staat het schitterende Manoir du Bois-Adam, gebouwd in de 17de eeuw en gerenoveerd in de 18de en 19de eeuw.
Centraal in het dorpje staat de kerk welke werd afgebouwd in de 17de eeuw. Deze kerk is goed bewaard gebleven.

L’Embranchement
Wat La Chapelle-Urée zo anders maakt dan andere dorpen in de regio is het bestaan van het “Kruispunt van kunsten” het L’Embranchement. Een gebouw waar tevens het gemeentehuis is gevestigd.
Dit instituut is na de opening in november 2001 in verbouwde paardenstallen, inmiddels uitgegroeid tot een must voor kunstliefhebbers in de regio.

Regelmatig worden hier kunstenaars uitgenodigd om workshops te geven en veel schitterende exposities worden hier georganiseerd. Een bezoek aan L’Embranchement is zeker een must.