ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Laulne

Een van de manoirs

De moderne nieuwe kerk

Het nieuw gebouwde gemeentehuis
Laulne is een kleine gemeente in het arrondissement Coutances, kanton Lessay. Het is met haar ligging op 92 meter boven de zeespiegel meteen het hoogste punt van het kanton.

Vanwege die ligging was hier in de oudheid een Romeins kamp gevestigd.

De naam Laulne is afgeleid van de vele bossen die het dorp omgeven. Vroeger werd les arbres uitgesproken als Les Aulnes, afgeleid van het Romeinse “alna” of “alnus”.
Door die bossen kabbelt het riviertje la Claids rustig voort.

In de gemeente zijn wel een paar prachtige manoirs gebleven die een korte wandeling door het dorp de moeite waard maken.

De gemeente telde in 2006 163 inwoners terwijl dat er 1999 nog 183 waren. Langzaam slaat de vergrijzing hier toe. Het merendeel is werkzaam in de tuin- of de bosbouw. Dat laatste goed te zien in het stadswapen.

Tijdens de oorlog werd om Laulne fel slag geleverd en veel gebouwen werden plat gebombardeerd. De kerk en het gemeentehuis gingen geheel verloren. Inmiddels zijn deze in een moderne stijl herbouwd. In onze optiek was dit niet de mooiste oplossing.

In Laulne is geen winkel te bekennen, zelfs geen bar-tabac. U bent voor uw dagelijkse inkopen dus aangewezen op omringende gemeenten.