ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Pirou

Pirou Bourg

Nette straatjes

Sint Martinuskerk
Pirou is een kleine gemeente in het arrondissement Coutances en maakt deel uit van het kanton Lessay.

De gemeente telt 1.649 inwoners. De totale oppervlakte bedraagt 29,1 km² en de bevolkingsdichtheid is 56,6 inwoners per km². Zij worden Pirouais en Pirouaises genoemd.
Tot 1793 heette het dorp Piron.

De gemeente bestaat uit drie woonkernen. Pirou Bourg waar de parochiekerk staat. Verder Pirou Pont en Pirou Plage, waar het gemeentehuis staat. Kun je spreken van het oude Pirou, Pirou Plage bestaat voornamelijk uit vrij recente vakantiewoningen. Tenslotte behoren de gehuchten La Barberie, l’Eventard en Armanville ook tot de gemeente Pirou.

Pirou ligt aan de westkust van het kanton. Het heeft verschillende bodem- en landschaptypen. Vanuit het oosten gaat het van het kenmerkende landschap van La Manche, met haar omhaagde percelen en glooiende wegen, over naar het kustlandschap met zijn zandstranden.
In de gemeente ligt het Forêt de Pirou, een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van de streek.

In de middeleeuwen lag voor de kust, maar achter de duinen een lagune, een beetje te vergelijken met de situatie aan de Hollandse kust, zoals die ooit was. De lagune had de naam Dy. Tot de 19de eeuw werd dit gebied gedraineerd met een windmolen en een schroef van Archimedes. De fundering hiervan is nog terug te vinden langs de D 434.

De belangrijkste bron van inkomsten is de landbouw, maar veel boeren zullen niet nalaten, afhankelijk van het seizoen, te werken als strandvisser. De kust voor Pirou is rijk aan vis en schelpdieren.

De doorbraak voor de toeristenindustrie was de aanleg van de D 650 in de vroege jaren ’90 van vorige eeuw. De weg loopt nagenoeg aan de duinenrij en verbindt in het kanton alle kustplaatsen met elkaar.

In Pirou Bourg vindt u de Saint Martinuskerk. De oudste delen van deze kerk stammen uit de 13de eeuw. Het gebouw heeft een houten gewelf daterend uit de 15de eeuw.

In de verschillende delen van Pirou kunt u voor al uw boodschappen terecht. Er is een supermarkt. Het stadje beschikt over een mediatheek voor boeken, maar ook moderne media.
Verspreid over de gemeente zijn er een vijftal uitgaansgelegenheden waaronder een paar redelijke restaurants. Pirou heeft de beschikking over een huisarts en een eigen school.

Pirou is een aangename en gezellige gemeente.