ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Bretteville-sur-Ay

De 13de eeuwse kerk, op zich een klein museum

Gezicht op Bretteville Plage

Oesternetten aan het strand

Multifunctioneel gemeentehuis
Bretteville-sur-Ay is een kleine gemeente in het arrondissement Coutances en is de meest noordelijke gemeente van het kanton Lessay.
De naam van de gemeente is afgeleid van Brettavilla (Bretonse Villa), wat verwijst naar het verblijf van Bretoennen in de 11de eeuw.

De gemeente telde in 2005 326 inwoners. De oppervlakte is 9,7 km². Derhalve een bevolkingsdichtheid van 33,6 inwoners per km². Zij worden Agéens en Agéennes genoemd.

De gemeente bestaat uit twee delen; Bretteville Bourg en Bretteville Plage. De inwoners van le Bourg leven voornamelijk van de tuinbouw. Zij die aan La Plage wonen hebben sinds enige tijd het toerisme ontdekt. Maar een groot aantal vindt hun bestaan in de kweek van oesters en mosselen.

De gemeente beschikt over een klein winkeltje, genoeg om in uw dagelijkse levensbehoeften te voorzien. Voor uitgebreide boodschappen bent u aangewezen op omringende gemeenten.

Het gemeentehuis is min of meer multifunctioneel. In het gebouw is onder andere de plaatselijke mediatheek gehuisvest.

Opvallend en zeer de moeite waard is schat aan kunst welke te bewonderen is in de kerk welke gewijd is aan Sint Martinus. Een aantal prachtige gebrandschilderde ramen hebben hier de tand des tijds doorstaan.Enkele prachtige gebrandschilderde ramen