ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Barenton

Barenton, begin XXste eeuw
Barenton is een gemeente in het departement La Manche. Het is ook de hoofdstad van het gelijknamige kanton. De stad ligt in het uiterste puntje van het arrondissement Avranches. U bereikt Barenton via de A 84. Bij Goulvain (afslag 42) volgt u de D 577 richting Vire, waar deze weg over gaat in de D 977. Bij Mortain neemt u de D 907 naar Barenton.

De dichtstbijzijnde grote steden zijn Vire en Fler. Barenton ligt op ca. 22 km. ten zuid-oosten van Vire.

De omgeving van Barenton wordt beheerst door de loop van de SÚlune, een rivier die op schitterende manier dwars door het arrondissement slingert.

Barenton telt 1.293 inwoners welke Barentonnais en Barentonnaisses worden genoemd. De oppervlakte van Barenton bedraagt 35 km▓ hetgeen neerkomt op 37 inwoners per km▓.

Aan het einde van de 19de eeuw was het de familie Parey die grote stukken grond opkocht en hier een aantal boerderijen opzette en in pacht gaf. Zij worden wel gezien als de grondleggers van het huidige Barenton.

Net buiten het dorp het prachtige Chateau de Bonnefontain
Het kasteel de Bonnefontaine werd gebouwd in de 19de eeuw en in 1950 werd het aangekocht door de gemeente. Van 1954 tot 1985 was in het kasteel het politiebueau gevestigd.
Momenteel zetelt op de begane grond de publieksafdeling van de gemeente. Op de bovenverdiepingen wordt huisvesting verleend aan diverse verenigingen.

Een schaduw werd geworpen over Barenton door de aanwezigheid van een groot interneringskamp voor zigeuners tussen 11 april 1941 en 8 oktober 1942. Hoewel die plaats werd aangewezen door de bezetters, hebben de inwoners lang gepoogd deze zwarte pagina in de geschiedenis te ontkennen. Uiteindelijk werd in 1997 door de MRAP het bestaan van het kamp onomstotelijk bewezen.
Het vroegere station
Met financiele ondersteuning door de Regionale Raad van Basse-Normandie en de Algemene Raad van La Manche werd besloten een gedenkteken voor de zigeuners op te richten. De gemeente bleef zich verzetten. Uiteindelijk is er een monument geplaatst op 11 oktober 2008 aan de grens met Saint-Clement-Rancoundray.

De 19de eeuwse parochiekerk
Oorspronkelijk lag Barenton aan de spoorweg welke van Domfort naar Avranches liep. Het station werd gebouwd vlak bij Saint-Cyr-du-Bailleul in samenwerking met de gemeente Le Teilleul. De spoorweg is opgeheven wegens teruglopende reizigersaantallen en vormt nu een greenway. Het oude station is goed bewaard gebleven.

In Barenton kunt u terecht voor de meest noodzakelijke levensbehoeften. Er zijn behoorlijke medische voorzieningen, scholen zijn aanwezig, er is een goede mediatheek, een prima restaurant, kortom voor een behoorlijk leven hoeft u het dorp niet te verlaten.