ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Chavoy

Leven met de natuur

Chavoy is een kleine gemeente in het departement La Manche, kanton Avranches en ligt ongeveer 10 km ten noorden van Avranches. Het is te bereiken via de D7 en de
D 175. Chavoy wordt ook wel het balkon van Avranches genoemd. Daar waar Avranches ongeveer 240 meter boven de zeespiegel ligt, kun je er voor Chavoy nog ongeveer 140 meter bij optellen.
Chavoy grenst aan een uitgestrekt natuurgebied en lijkt echt op het einde van de wereld. Voor wie van rust, natuur en stilte wil genieten is dit een ideale plaats om te verblijven. Wel moet men zich bewust zijn van de beperkingen die het verblijf in een zo’n kleine gemeente met zich meebrengt.

Er zijn geen winkels in Chavoy. Je vind er letterlijk niets, tenzij je de ciderboer met zijn vrouwtje, gepensioneerde landbouwers met een hobby, als belangrijk ervaart. Een heerlijk en eerlijk stel mensen die voor wat bijverdiensten konijnen, schapenvlees, eieren en zelfgemaakte cider in de aanbieding hebben.
 

De boer en zijn vrouw en een deel van zijn handel.

Er is geen openbaar vervoer, er zijn geen medische voorzieningen er is gewoon niets in dit vogelpoepje op de landkaart, niets behalve een schitterende natuur, die in de winter wel eens voor vervelende verassingen kan zorgen.
Je bent aangewezen op eigen vervoer. Maar is dat een probleem? Avranches ligt op nauwelijks 10 minuten rijden met de auto.
Chavoy telt een kleine 100 inwoners (telling 2005). Sinds het midden van de negentiger jaren groeit de bevolking weer enigszins. De inwoners zijn vriendelijk en hulpvaardig. Zowel voor de toerist als voor potentiële bewoners is de bereidheid tot leveren van hulp groot. Op een vriendelijke manier gevraagd, krijgt je op vriendelijke manier alle hulp die maar wenselijk is.

De bevolkingsdichtheid is 21,4 inwoners per km². De oppervlakte van Chavoy bedraagt 3,6 km²
 

De weg naar Chavoy

De enige bezienswaardigheid van Chavoy vind je in de onlangs gerestaureerde en goed onderhouden kerk.
 

Interieur van de kerk van Chavoy