ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Abdijen en kerken in Normandië

Abdijen en kerken in Normandië

 

Normandië is per definitie erg religieus ingesteld. Uit haar historie blijkt dat ook. Bekend is natuurlijk Jeanne d’Arc. Maar niet minder bekend zijn de verschillende abdijen en grootse kerken en kathedralen.
We denken hierbij aan de Abdij van Lucerne, maar ook de majestueuze kerken als de Notre-Dame-des-Champs in Avranches of het kleine wonderlijke kerkje in Chavoy.

Op deze pagina willen wij u kennis laten maken met dit kerkelijk erfgoed van La Manche
 

L’Abbaye de Hambye

L’Abbaye de Hambye

De abdij van Hambey is van oorsprong een klooster van de Benedictijnen, gebouwd aan de oever van het riviertje de Sienne. Het klooster was gereed ain 1147. De bouw werd geïnitieerd door Baron Guillaume Paysnel. Aansluitend op het gedachtegoed van de congregatie: strengheid en soberheid, werd de abdij inderdaad sober, maar heel elegant opgetrokken.

Abdij van Lucerne

Abdij van Lucerne

Vlak bij het dorpje Lucerne d’Outremer, in het dal van de vallei van het riviertje de Thar ligt de schitterende abdij van Lucerne. De schaduwrijke en pittoreske gebouwen ademen de sfeer van schoonheid en strengheid uit die hoort bij de opvattingen van cisterciënzer geest.

Abbaye Sainte- Trinite Lessay

Abbaye Sainte- Trinite Lessay

De abdij van de Heilige Drie-eenheid is een Dominicaner abdij die werd gebouwd in de 11de eeuw. Het gebouw is een prachtig voorbeeld van de Romaanse bouwkunst met typische stenen en leistenen daken. De abdij wordt gekenmerkt door haar strakke lijnen en prachtige gewelfde bogen.

De abdij van Mont Saint-Michel

De abdij van Mont Saint-Michel

De Mont-Saint-Michel werd rond 700 gesticht door Aubert, een heilige, die zich op de berg in alle eenzaamheid en verbondenheid met de natuur en de zee terugtrok om er te bidden.
Volgens de legende zou de Aartsengel Michaël aan hem zijn verschenen. Michaël gaf de monnik de opdracht om een kerk op het eiland te bouwen. Aubert begon met de bouw van een kerkje waar 100 mensen in konden. In 709 was zijn kapel gereed.

La Sainte-Trinité van Fécamp.

La Sainte-Trinité van Fécamp.

Wie kent niet de wereldberoemde drank Bénédictine. In 1510 gemaakt door de benedictijner monnik Dom Bernardo Vincelli, een van de monniken die de abdij La Sainte-Trinité bewoonden. Maar deze prachtige abdij staat voor méér.