ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Orne

Orne is het meest zuidelijk gelegen departement van Basse Normandie. In tegenstelling tot de andere departementen stromen er geen rivieren door Orne hoewel de gelijknamige rivier de grens bepaald. Dat geeft het land iets aparts.

Het departement is ontstaan door delen van hertogdom Normandië, samen te voegen met delen van het hertogdom Alençon en het Graafschap Perche.

Orne

Het departement beslaat een oppervlakte van 6.103 km² en telt 292.210 inwoners (2009). De bevolkingsdichtheid is 48 inwoners per km². Orne is dus erg dunbevolkt en ligt voor wat betreft het inwonertal ver beneden het landelijk gemiddelde.

Het is onderverdeeld in drie arrondissementen, Alençon, Argentan en Mortagne-au-Perche.

Verder bestaat Orne uit 40 kantons en 505 zelfstandige gemeenten.

Het gemeentehuis van Alençon

Alençon is de hoofdstad van het departement, een redelijke stad met bijna 30.000 inwoners. De bijnaam van de stad is “La Belle Endormie” of de schone slaapster. De stad is erg bekend vanwege haar naaldkunst. Vanaf de 16de eeuw werd Alençon wereldberoemd vanwege haar kantwerk dat door duizenden naaldkunstenaressen werd gemaakt.

In Normandië is Alençon een van de weinige steden die nagenoeg onbeschadigd de Tweede Wereldoorlog overleefde.

De stad en daardoor de regio greep een aantal keren mis op het gebied van openbaar vervoer. De eerste misser vond plaats in 1848 toen besloten werd om de spoorlijn Parijs-Brest niet via Alençon te laten lopen maar men koos voor het traject dat liep via Le Mans en Laval. Die steden zijn nadien altijd rivalen gebleven.

Alençon kreeg een ondergeschikte plaats aan de lijn Caen-Le Mans. Door deze beslissing verloor Alençon enorme economische mogelijkheden ten opzichte van Le Mans en Laval. Deze steden zagen hun bevolking bijna verviervoudigen dankzij ontstane werkgelegenheid.

Alençon thuishaven van Moulinex

Tussen de jaren 50 en 70 van vorige eeuw kon Alençon een inhaalslag maken vanwege haar ligging aan de snelweg RN12 Parijs-Brest. In dezelfde periode begon het transport over de weg sterk aan te trekken. Alençon werd dynamischer en grote bedrijven, zoals Moulinex vestigden zich hier.

Ooit was er in deze stad het geweldige Château des Ducs, gebouwd in de 11de en 12de eeuw. Onder Hendrik IV werd het kasteel voor een belangrijk deel met de grond gelijk gemaakt. Hij wilde de stad hierdoor straffen voor haar steun aan de Hugenoten.

Vlak voor de Franse revolutie werd nog een donjon gesloopt. Daarna werd het tot 1824 gebruikt als een onderkomen voor daklozen. Later deed het tijdelijk dienst als gevangenis.

Château des Ducs

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel gebruikt als Gestapo gevangenis. Honderden mensen werden hier vast gehouden en gefolterd.

In 1962 werd Château des Ducs ingedeeld in de lijst van Historische Monumenten, maar het bleef tot 2010 dienst doen als gevangenis.

Het landschap van Orne is heel wisselend en verdeeld. In het westen kleine bossages, omsloten door hagen en weilanden die gebruikt worden voor de melkveehouderij. De belangrijkste steden hier zijn Flers, en Domfort.

Typisch Normandisch vee

De regio Flers is wereldberoemd vanwege haar stoeterijen en paardenfokkerijen. De bekendste is wel het Château van Haras du Pin. In deze omgeving worden altijd wel ergens paardenraces gehouden.

Een typisch Normandisch paardenras is de Percheron, genoemd naar het arrondissement van afkomst, Perche. De percheron is ’s werelds populairste trekpaard. Het wordt niet alleen gebruikt op het land, maar vaak ingezet voor kar en koets. Naar men aanneemt zouden de ridders van Karel de Grote tijdens hun veldtochten al gebruik hebben gemaakt van de voorouders van de Percheron.

De Percheron

Het middendeel van Orne wordt gevormd door een strook laagland met een open karakter, afgewisseld door weilanden.

Het oostelijke deel van het departement is licht heuvelachtig en bijzonder bosrijk. Het is hier dat het dorpje Camembert ligt, beroemd geworden door zijn gelijknamige kazen. De belangrijkste steden hier zijn Mortagne-au-Perche en Bellême.

Historisch is het stadje Bellême bekend vanwege Robert II van Bellême ook wel de Duivel genoemd. Hij was een Anglo-Normandische edelman en speelde een belangrijke rol in de strijd die de zonen van Willem de Veroveraar voerden om de Engelse troon en het gezag over Normandië.

In deze laatste regio wordt, vooral in de buurt van Bellême momenteel veel geïnvesteerd in de toeristenindustrie. Vlak bij dit schilderachtige stadje wordt een geweldig golfresort aan gelegd.

Twee regionale parken dragen in belangrijke mate bij aan het behoud en ontwikkeling van het natuurlijke erfgoed en de ontwikkeling van het toerisme van dit gebied.

Het noorden is bekend vanwege het voor toeristen erg aantrekkelijke Suisse Normand, grenzend aan Calvados.

Camembert AOC

De kwaliteit van de bodem en de klimatologische omstandigheden zorgden er voor dat Orne al eeuwenlang een belangrijke agrarische rol speelt. Er is echter ook een grote industriële traditie. Vooral op het gebied man metallurgie speelt Orne een belangrijke rol.  Daarnaast worden er veel landbouw en zuivelproducten fabrieksmatig verwerkt. Maar het bekendste in natuurlijk de Camembert.

Camembert is de naam van een kaassoort geworden die wereldwijd wordt gemaakt en heeft geen enkele relatie meer tot de oorspronkelijke regio. Dit soort witschimmelkazen zelfs tot in Nieuw Zeeland gemaakt.

Daarom wilde de producenten van deze kaas iets doen aan de bescherming van hun product. Ze vroegen het keurmerk AOC aan, dat na een lange wachttijd werd afgegeven. De echte kaas uit de streek kreeg de naam Camembert de Normandie, AOC.

Orne, rijk aan natuur en schoonheid

Orne is een mooi en rijk departement waarvan de bevolking door vergrijzing en gebrek aan werk ver terug gelopen is. Een ideaal departement om u te vestigen. De huizenprijzen zijn relatief laag. Ook als u een agrarisch bedrijf over wilt nemen, is Orne een ideaal departement.