ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Calvados.

Calvados is een van de drie departementen die deel uitmaken van de regio Basse-Normandie. De hoofdstad van Calvados is Caen. Een grote stad met ruim 100.000 inwoners, die u alles kan bieden wat Amsterdam ook heeft.

Maar onderschat daarbij Lisieux en Bayeux niet.

Calvados

De legende wil dat de rotsachtige uitlopers van het Arromanches-les-Bains een schuilplaats vormden voor de Spaanse armada. Deze vloot stond onder aanvoering van ene Salvator. Na tal van taalkundige verbasteringen en verfransingen werd de naam uiteindelijk Calvados.

 

De totale oppervlakte van Calvados bedraagt 5.548 km² en Calvados telt ongeveer 685.300 inwoners.

Opvallend is dat de rechtse opstelling van de bewoners van deze regio. In 2014 behaalde het Front National onder leiding van Marine le Pen 25,99% van de stemmen en werd de grootste politieke partij.

Marine le Pen

Calvados grenst aan de departementen Seine-Maritime in het noordoosten, Eure in het oosten en Orne in het zuiden. Het westen en noorden grenzen aan het Kanaal.

Het klimaat wordt bepaald door de plaats waar u zich bevindt en kan heel verschillend zijn. In de stad Caen, ongeveer vijftien kilometer uit de kust, is de invloed van de zee nog goed merkbaar. Maar in het zuiden, aan de grens met Orne is het klimaat ruwer en lijkt meer over te gaan in een landklimaat, met koudere winters en hetere zomers.

Calvados vormt het hart van Normandië. Haar geschiedenis gaat eeuwen terug. De streek bestaat voornamelijk uit groene beboste glooiingen bezaaid met malse weilanden en appelboomgaarden.

Calvados is onlosmakelijk verbonden met de invasie van de geallieerden in 1944, gevolgd door de slag om Normandië. Overal kan men hiervan nog de littekens terug vinden en tal van musea en militaire begraafplaatsen zorgen ervoor dat de herinnering levendig blijft.

Een van de vele oorlogskerkhoven

Langs de kust van Calvados treft u tal van gezellige en intieme badplaatsjes. U vindt hier het mondaine Deauville en het leuke Cabourg. Maar her en der langs de lange zandstranden duiken steeds andere plaatsjes op met hun mooie boulevards. We noemen Houlgate, Trouville, Villers-sur-Mer en Blonville. Niet te missen is het authentieke vissershaventje van Honfleur. De meeste van deze plaatsjes liggen aan de oostkust die men niet voor niets  de Côte Fleurie noemt.

De krijtkust van Calvados

Ga je meer van de kust af dan vind je in Calvados veel vakwerkhuizen. U ziet eeuwenoude boerderijen en kleine devote kapelletjes verspreid over het bocage (heggen) in het licht glooiende landschap. Calvados wordt doorsneden door riviertjes en beekjes. Hierdoor krijgt men een mooi, afwisselend landschap dat overgaat van malse weilanden tot moerasgebieden.

Mooie oude vakwerkhuisjes

We kunnen er niet omheen. De uitgestrekte stranden in het noordwesten van Calvados waren de ideale plek voor de landing van de geallieerden in 1944. Omaha Beach, Gold, Juno en Sword spreken nog steeds tot de verbeelding.

Arromanches, waar de eerste Nederlandse troepen aan wal gingen, werd gebruikt als kunstmatige haven, waarvan grote delen tot op heden zijn bewaard.

Strand bij Arromanches

De leuke steden Caen, Bayeux en Deauville zijn uw bezoek meer dan waard. De laatste plaats is bekend vanwege het Amerikaans filmfestival. Elk jaar vindt dit plaats in september. Dit filmfestival is tot ver over de grenzen van Calvados bekend.

Calvados is de geboortegrond van vele wereldberoemde Fransen. Eugene Boudin, Erik Satie en Alphonse Allais werden geboren in Honfleur.

Waarschijnlijk waren zij ook al de fijnproevers die zich de lekkernijen uit Calvados goed lieten smaken.  Heerlijke gerechten en lokale specialiteiten zoals de heerlijk zachte kaas Livernois die een must is.

Zwijgen we over Calvados als de bakermat van cider, pommau en natuurlijk calvados. De betere concurrent van de zuid Franse cognac.

    

 

Smullen maar!

Calvados is een heerlijke regio om te wandelen of te fietsen. Voor paardrijden kunt u nergens beter terecht. De regio telt maar liefst 2.000 paardenfokkerijen, 95 maneges en 8 renbanen.

Elk jaar staan er tal van evenementen op de culturele agenda, maar elke week is er wel een brocante, heerlijk om te snuffelen.

Het beroemde Poit-du-Hoc

Je vervelen in Calvados is een onmogelijkheid. Je kunt er prima op vakantie gaan. Het is een ideale regio om je vestigen en de huizenprijzen zijn bijzonder schappelijk. Werken? Iedereen die zich hier wil vestigen en een bedrijf op wil starten kan rekenen op veel medewerking van de lokale overheid.

 

 

 

 

 

 

 

Arrondissement Caen

Arrondissement Caen

Caen,hoofdstad van Basse Normandie, hoofdstad van de departement en hoofdstad van het arrondissement.
Een streek die haar functies alle eer aandoet.

Meer informatie >>

Arrondissement Bayeux.

Arrondissement Bayeux.

Ontstaan uit een groot moeras, ontwikkelde Bayeux zich tot een welvarend arrondissement. Historisch belangrijk. Maak kennis met Bayeux.

Meer informatie >>

Arrondissement Lisieux.

Arrondissement Lisieux.

Arrondissement Lisieux, heen en weer geslingerd worden tussen vakantiegevoel, smullen, rust en een heerlijke stad.

Meer informatie >>

Arrondissement Vire.

Arrondissement Vire.

Het buitenbeentje van de arrondissementen in Calvados. Maar zeker geen lelijk eentje.

Meer informatie >>