ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Seine Maritime

Seine-Maritime is een van de twee departementen die deel uitmaken van de regio Haute-Normandië.

De hoofdstad van Seine-Maritime is Rouen.

Seine Maritime

Op 4 maart 1790 was het departement 1 van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse revolutie door de uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van Normandië. Destijds heette het nog Seine-Inférieure,  Ook wel Basse-Seine. Na de slag bij Waterloo (18 juni 1815) is het departement tot november 1818 bezet geweest door Engelse troepen. Op 18 januari 1955 werd de naam definitief gewijzigd in Seine-Maritime.

De oppervlakte van Seine-Maritime is 6.278 km².Het departement telt ca. 1,3 miljoen inwoners wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 204 inwoners per km².

Seine-Maritime is onderverdeeld in drie onder prefecturen ook wel arrondissementen; Rouen, Dieppe en le Havre. Het departement bestaat verder uit 69 kantons en telt 745 zelfstandige gemeenten.

 

Het weer in Seine-Maritime staat erg onder de invloed van de oceaan. Daardoor ontstaan behoorlijke verschillen in temperatuur tussen de kust en het binnenland.

De meest voorkomende wind komt uit het zuidwesten of westen. In de herfst kan dit tot behoorlijke stormen leiden.

Plateau van Pays de Caux

Het kalk plateau van les Pays de Caux beslaat een groot deel van het departement, in het oosten Le Petit Caux, les Pays de Bray en de vallei van de Seine.

Seine-Maritime wordt begrensd door de departementen Euro, Oise, Somme en ligt aan het Kanaal. De belangrijkste rivier in het departement is de Seine. Aan de monding van de Seine vlak bij Le Havre is de wereldberoemde Pont de Normandië gebouwd.

 

Onderprefectuur

Economisch gezien is Seine-Maritime een behoorlijk sterk departement. Vooral in en rond Le Havre bevinden zich veel zware industrieën zoals petrochemie en automobielindustrie.

Verder het binnenland in overheerst de landbouw, vooral graan, vlas, bieten en koolzaad.

In de regio Pays de Bray worden vooral veel koeien gehouden voor de productie van zuivel, rondom Caux is dit voor de melk en het vlees.

Langs de kust in de steden Dieppe, Le Havre, Fécamp en Tréport is de visserij een belangrijk bron van inkomsten.

Vissershaven van Dieppe

Voor toeristen is Seine-Maritime heel divers. Een stad als Rouen heeft andere zaken te bieden dan de prachtige fietsroutes in de Seinevallei. Dan zijn er nog de bezienswaardigheden aan de kust, zoals Etretat, Fécamp, Le Tréport en Forges-les-Eaux.

Zaken om zeker te bezoeken zijn het regionale natuurpark, de albasten kust met zijn kiezelstranden en kliffen, het Eanapark waar u leuke ecologische ontdekkingen kunt doen en waar veel attracties zijn voor kinderen en de botanische tuin van Bois des Moutiers

De belangrijkste steden van Seine-Maritime zijn: Rouen, Le Havre, Dieppe, Fécamp, Elbeuf, Barentin, Yvetot en Lillebonne.

Gezicht op Rouen

Rouen heette onder de Romeinen Ratomargus. Het eerste deel is een afgeleide van Roto dat verwijst naar een rond voorwerp, in het Gallisch was het woord Radh waarvan de afgeleide betekenis “wedstrijdwagen” was. Het tweede deel magos, refereert aan het Gallische Magos, wat vlakte of veld betekent en later ook werd gebruikt voor marktplaats.

De eigenlijke betekenis Rotomagus zou dus renbaan zijn.

Rouen is een van de belangrijkste havens van Frankrijk. Het is na Marseille, La Havre en Duinkerken de vierde haven van het land. In de afgelopen jaren lag het gemiddelde overslagvolume tussen de 20 en 30 miljoen ton.

De Seine deelt de stad in tweeën. Het oude centrum ligt op de rechteroever. Het industriegebied bevindt zich voornamelijk op de linkeroever. Hoewel schepen La Havre moeten passeren en bijna 90 km. de Seine op moeten varen is dat niet zo uitzonderlijk. De situatie is vergelijkbaar met de haven van Antwerpen die zelfs verder van open zee afligt.

De belangrijkste producten die in de haven worden verwerkt zijn olieproducten. Daarnaast is Rouen de grootste exporteur van graan.

Le Gros-Horloge

Rouen, met haar bijna 200.000 inwoners is voor toeristen een geweldige stad. Tientallen bijzondere gebouwen, kerken en musea vormen een uitnodiging tot een langer verblijf en hier een ontdekkingstocht aan vast te knopen.

Wij wijzen op het 15de eeuwse Palais de Justice. Of le Gros-Horloge. Dit renaissancegebouw is een van de referentiepunten in Rouen. Het is in feite een grote poortboog met een groot uurwerk aan de voorzijde die de Rue du Gros-Horloge volledig overspant en de toegang vormt tot de Place-du-Vieux-Marché.

De huizen rond dit prachtige plein zijn allemaal vakwerkhuizen. In het  midden vindt u de overdekte markthallen en de kerk die gewijd is aan Jeanne d’Arc die op dit plein op 30 mei 1431 hier op de brandstapel werd gezet.

Place-du-Vieux-Marché

In het centrum ligt de gotische kathedraal de Notre-Dame. De bouw begon in de 12de eeuw, in 1145, op de plaats waar eerder een romaanse kathedraal stond. 55 jaar later werd de bouw volledig door brand verwoest en kon men opnieuw beginnen. Uiteindelijk werd de kathedraal pas in de 16de eeuw voltooid.

In deze kathedraal, in de koorafsluiting is het hart van Karel V in een loden kistje ingemetseld. In het koor zijn de grafmonumenten van Richard Leeuwenhart  en Rollo, de eerste hertog van Normandië te zien.

L’Eglise Saint-Maclou

Andere kerken die uw bezoek meer dan waard zijn, zijn de Saint-Maclou, de Saint-Quen kerk en de Sainte Jeanne d’Arc.

Aan beroemde musea heeft Rouen geen gebrek. Wij noemen het Musée des Beaux-Arts waar een groot aantal prachtige doeken van impressionisten hangen, waaronder enige Monets, het keramiek museum, het Aître Saint-Maclou en het Musée Le Secq-Tournellles.

Het industriegebied van Le Havre

Le Havre, de geboortestad van Raoul Dufy, Emole-Othon Friesz en Jean Dubuffet, is van een ander kaliber. Het is met haar grote haven, gelegen aan de monding van de Seine een geweldige industriestad. De meeste bedrijvigheid is gevestigd in het industrieel havengebied ten noorden van de monding en ten oosten van de stad. Als u over de Pont de Normandie rijdt, heeft u een geweldig uitzicht over al deze bedrijvigheid.

Een van de grootste werkgevers van deze regio is Renault met meer dan 2.400 werknemers. De tweede werkgever is de petrochemische industrie. Een derde van de raffinagecapaciteit van Frankrijk is hier gevestigd. Om iets van de omvang te begrijpen moet u zich realiseren dat meer dan 3.500 onderzoekers verbonden zijn aan publieke en particuliere laboratoria.

Uitzicht over Dieppe

Gaan we naar Dieppe gelegen aan de monding van de rivier de Arques. Vooral bekend van de raid op Dieppe ook wel bekend als Operatie Jubilee. Deze werd uitgevoerd op 19 augustus 1942.

De aanval werd uitgevoerd door meer dan 6.000, voornamelijk Canadezen. De aanval werd later beschouwd als een tactische ramp, geen van de geplande doelen werd behaald. Van de in totaal 6.068 mannen die tot aan de wal kwamen, sneuvelden er 4.384. Het kleine Dieppe stond plotseling op de wereldkaart.

Dieppe is een leuke badplaats met een schoon strand, een casino, een mooie achttien holes golfbaan en een druk bezochte paardenrenbaan.

Natuurlijk is er de prachtig ingerichte en dichtst bij Parijs liggende jachthaven. Daarnaast is Dieppe de grootste vissershaven van Frankrijk op het gebied van St. Jacobsschelpen. De handelshaven is de grootste op het gebied van zuidvruchten.

De stad is gezellig en heeft een mooi winkelcentrum met een groot en divers aanbod van artikelen.

Auberge-de-Vieux-Puits

Leuk om te weten is, dat een jong echtpaar uit Nederland hier een paar jaar geleden een leegstaande auberge kochten. Het pand werd geheel zelf verbouwd en intussen staat Auberge-de-Vieux-Puits al in de Michelin lijst van aanbevolen restaurants. http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/12/1445/675/auberge-du-vieux-puits

Vliegerfestival

Elke twee jaar wordt hier op het strand het grootste vliegerfestival ter wereld georganiseerd. Deelnemers van over de hele wereld, tot zelfs uit Thailand en China nemen hier aan deel.

Dieppe, op een afstand van een goede 400 km. van de Nederlandse grens is een uitnodiging voor een lekker weekendje weg.

Kortom, Seine-Maritime heeft veel te bieden.