ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Uw huis verkopen.

Uw huis verkopen.

Onze ervaring in de reclamewereld heeft ons een paar dingen geleerd. Een lezer van een krant of een magazine laat zijn oog ongeveer vijf seconden over een advertentiepagina gaan. Een advertentie op die pagina moet wel erg opvallen om de lezer er toe te bewegen hem langer dan vijf seconden te bekijken. In totaal tien seconden moet uw advertentie zodanig opvallen dat de lezer hem gaat bekijken.

 

Voor uw huis geldt eigenlijk hetzelfde. Binnen enkele seconden weet een potentiele koper van uw woning bij een bezoek of dit het huis is waarop hij onmiddellijk verliefd kan worden.

Na een paar minuten binnen te zijn is het hem duidelijk of hij dat huis wil kopen. Net als bij een advertentie, binnen een heel korte tijd weet de koper of hij geïnteresseerd is in uw woning. Hij kan een slechte algehele indruk hebben gekregen, de inrichting staat hem niet aan en dat kan een aanleiding zijn om er op af te knappen.

 

Wat kunt u daaraan doen. Hoe kunt u de advertentie zodanig leuk en opvallend maken dat de lezer (koper) blijft.

Er bestaat tegenwoordig een mooie kreet,

 

 “Oppimpen!!!”.

 

Hierbij willen wij u aantal tips aanbieden die uw huis aantrekkelijker kunnen maken voor eventuele kopers en hem uitnodigen langer te blijven en kritisch rond te kijken.

 

 

  1. Zorg dat de woning er aan de buitenkant “lekker” uitziet. Herstel afgebladderde plekken in het houtwerk en haal er eventueel een kwast verf overheen. Uw huis zal frisser en een beter onderhouden indruk geven.

Zorg ervoor dat de ramen gewassen zijn en er frisse gordijnen hangen.

Besteedt aandacht aan de tuin. Verwijder onkruid en ruim hem op. Plaats desnoods twee bakken met bloeiende planten. Hou in gedachten dat de eerste indruk de beste is.

 

 

  1. Als een koper een huis binnenstapt en meteen het gevoel krijgt dat hij stikt, is er iets fout. Wanneer hij een huis betreedt dat volstaat met meubels, schilderijen en prulletjes die hem niets zeggen, kost het hem moeite om zich voor te stellen hoe zijn eigen interieur moet hier zal staan.

 

Maak het huis rigoureus leeg en maak het zo steriel mogelijk. Ontdoe de woning van alle meubels die niet direct noodzakelijk zijn of die teveel opvallen. U haalt ook uw persoonlijke spullen weg. Hoe meer sporen er zijn van een bepaalde aanwezigheid of een stijl van inrichting, hoe minder mensen enthousiast zullen raken.

 

Doe alle meubels die u toch niet meer wilt houden weg. Begin al vast te sorteren. Ruim de kasten leeg. Belangrijk is dat u alles wat met uw privéleven te maken heeft opbergt. Geen trouwfoto’s of collages van de familie, geen posters op de kinderkamers en weg met de tekeningen op de koelkast.

 

U moet zich realiseren dat op het moment dat u besluit uw huis te gaan verkopen, het uw huis niet meer is, maar een commercieel object dat geld op moet leveren.

 

 

  1. Een opgeruimd huis is van levensbelang. Een vies huis geeft net als een niet opgeruimd huis een slechte indruk. Het is dus belangrijk om HEEL het huis goed aan kant te hebben en te houden. Ook de hoekjes en gaatjes waar u niet dagelijks schoonmaakt, zoals kasten, de keuken, de kinderkamer, de badkamer, de tuin en zelfs de garage. Uw huis gaat er alleen maar mooier door lijken.

 

De potentiele koper ziet letterlijk alles. Elke ruimte moet dus toegankelijk en schoon zijn. En het blijft niet bij die ene gelegenheid. Het moet zo blijven gedurende de hele verkoop- en bezichtigingsperiode. Bedden opgemaakt, speelgoed opgeruimd en zeker geen afwas op het aanrecht.

 

 

  1. Voer kleine klusje uit in het huis. Vaak zijn dat dingetjes die u zelf niet meer ziet omdat u er elke dag mee leeft. Denk aan een loshangende elektriciteitsdraad, een zichtbare fitting, een loszittende deurklink een lekkende kraan en een gaatje in de muur. Voor de potentiele koper zijn dit tekenen dat er niet al te veel aandacht aan het huis is besteed.

 

De mogelijke koper denkt vaak veel verder dan u denkt. Als hij een muur ziet met scheurtjes in de verf, denk hij al snel aan waterschade. Dat kan een argument zijn om het huis niet te kopen. Maar het kan ook een reden zijn om de verkoopprijs omlaag te krijgen. Een vlek op de muur kan betekenen dat het volledige schilderwerk opgeknapt moet worden. En daar hangt een te beargumenteren prijskaartje aan. Alle uit te voeren werkzaamheden zijn voor de koper een argument om de koopprijs behoorlijk te laten dalen. Voer daarom die kleine klusjes zelf uit. Vaak kost het niet meer dan een weekend, maar het levert behoorlijk veel geld op.

 

  1. Bij het betrekken van een nieuwe woning is een grote schoonmaak heel vanzelfsprekend. Maar daar wordt nooit bij stil gestaan bij het verlaten van een oude woning. En toch is dat niet vanzelfsprekend.

 

Een schoon en fris huis lijkt gezond. Het is dus goed onderhouden. Maar het tegenovergestelde gaat ook op. Een vuil en niet opgeruimde woning lijkt meteen bouwvallig. U doet er dus goed aan uw huis op te frissen en zo te houden tijdens de perioden waarin het te bezichtigen staat.

 

Het is een goed idee om de muren waar dat nodig is, opnieuw te sauzen, zodat de vlekken waar schilderijen hingen niet langer zichtbaar zijn. Gebruik daarbij bij voorkeur witte of heel lichte verf. Wit en lichte kleuren doen fris en  hygiënisch aan.

Maar het is ook een manier om de stijl die u aan uw woning heeft gegeven, totaal uit te wissen. Muren in bruin, groen of geel moeten, net als het bloemetjes behang helemaal verdwijnen.

 

 

  1. Wanneer de ruimten leeggehaald, opgeruimd en schoongemaakt zijn, kunt u de overgebleven meubels slim herschikken. Als de mogelijke koper het huis binnenstapt, moet hij vrij rond kunnen lopen. Niets is vervelender dan klem komen zitten tussen het dressoir en de eetkamertafel.

Een vlotte doorstroming moet dus gegarandeerd zijn. Houdt indien mogelijk overal doorgangen van ca. 80 cm.

 

Denk goed na over de functie van elke kamer. Als u een woonkamer heeft die ook dienst doet als eetkamer, zorg er dan voor die ruimte in zones te verdelen. In de woonkamer kiest u voor het comfort van een bank met een paar leuke kussens en een lage tafel. Om het accent op het eetgedeelte te leggen, dekt u simpelweg de tafel.

 

Heeft u een kamer die dienst doet als werkkamer maar waar tevens tal van dozen zijn opgeslagen, maak er dan een werkkamer van of kies voor een opgeruimde rommelkamer. Laat niets aan de verbeelding van de koper over en laat zien welke ruimtes u heeft en waarvoor ze zijn bestemd.

 

 

  1. Met een paar kleine aanpassingen in de inrichting kunt u uw huis veel meer waarde geven. Buiten de verf zijn dit de enige (kleine) uitgaven die u zich moet veroorloven. Creëer sfeer!

 

En dat hoeft geen vermogen te kosten. Een aantal kaarsjes of een leuke spiegel uit de kringloop, een plant of een vaas bloemen veranderen de sfeer onmiddellijk. Dat kan worden bereikt door een kleedje op een tafel of een plaid over een bloemetjesbank.

 

Een belangrijk ding om rekening mee te houden is licht. Als uw woning voldoende ramen heeft, maar er hangen zware overgordijnen, haal deze weg. Was de vitrage, indien aanwezig en hang deze terug.

Benut elke mogelijkheid om uw huis lichter te doen lijken. Koop desnoods bij Ikea een paar goedkope schemerlampjes en zet kandelaars neer.

Zorg dat alles brand als kopers uw huis bezoeken, en zorg er vooral voor dat er veel licht in huis is, waardoor uw huis nog mooier lijkt.

 

 

  1. Om de potentiele koper helemaal gerust te stellen, zorg dat u over een verkoop keuringsrapport beschikt. In dit rapport, dat door een onafhankelijke expert is opgesteld, staat de volledige staat van de woning vermeld. Niet alleen gebreken, maar belangrijker nog, alle goede dingen.

Vaak blijken die gebreken verwaarloosbaar te zijn, maar het boezemt de koper vertrouwen in. U heeft hem veel werk uit handen genomen en u komt als een respectabel verkoper over.

 

 

Doe uw voordeel met deze tips.