ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Plus-value – deel 157

Of het nu goed gaat met de Franse overheidsfinanciën of niet, of het nu goed gaat op de Franse woningmarkt of niet, er is altijd wel een aanleiding voor de Franse politiek om de plus-value regeling te willen veranderen. Dat die regeling de afgelopen 10 jaar al 156 keer is aangepast, is daarbij blijkbaar niet van belang.

 

Als eigenaar van Frans onroerend goed, niet zijnde het hoofdverblijf, moet je telkens maar weer afwachten wat de gevolgen zullen zijn. Een voordeel van de huidige markt is wel dat er minder mensen last hebben van de plus value: je moet eerst je huis maar eens zien te verkopen. En als dat al lukt, dan is de prijs vaak een stukje lager dan voorzien.

 

 De vorige regeling werd per 1 februari 2012 ingevoerd. Inderdaad, het werd weer tijd voor een nieuwe regeling. Waar de laatste regeling voorzag in een totale vrijstelling voor de plus value na een bezitstermijn van 30 jaar, is dat in de nieuwe regeling gesplitst in aparte termijnen voor de vrijstelling van inkomstenbelasting en sociale premies. Waarom zou je het makkelijk houden, als het ook ingewikkeld kan….

 

Bij verkopen vanaf 1 september 2013 wordt er na 22 jaar bezit een vrijstelling bereikt voor de inkomstenbelasting (19%). Vanaf het 6e jaar bezit wordt er ieder jaar 6% vrijstelling opgebouwd. In het 22e jaar geldt er een korting van 4% (16 x 6% + 4% = 100% vrijstelling na 22 jaar).

 

Voor de sociale premies (15,5%) wordt de vrijstelling pas na 30 jaar bereikt. Deze sociale premies zijn ook door ingezetenen van Nederland (bij de verkoop van een Franse vakantiewoning) verschuldigd, zoals reeds bij de vorige regeling was ingevoerd.

Vanaf het 6e tot en met het 21e jaar wordt de korting 1,65% per jaar, in het 22e jaar 1,6% en vanaf het 23e jaar 9% (16 x 1,65% + 1,6% + 8 x 9% = 100% vrijstelling na 30 jaar).  

 

Om de regeling nog iets minder makkelijk te maken, is er uiteraard ook weer een zogenaamde stimulans ingevoerd. Bij verkopen tussen 1 september 2013 en 31 augustus 2014 geldt er een extra korting van 25% op de plus value, die resteert na de jaarlijkse afschrijvingen (zowel voor de inkomstenbelasting als voor de sociale premies). De korting geldt niet, eenvoudig gesteld, als er wordt overgedragen aan familie of aan een rechtspersoon waarin een belang wordt aangehouden.

 

De regeling voor bouwterreinen blijft ongewijzigd.

 

Ik wil graag benadrukken dat deze column begin september 2013 is geschreven en dat het niet ondenkbaar is dat er inmiddels 3 aanpassingen zijn geweest en 15 nieuwe wetsvoorstellen.

 

Auteur: Rob van Schijndel - Fiscalist