ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

02 Aisne

 

 

Aisne is een departement behorend tot de regio Picardie. Het ontleend zijn naam aan de gelijknamige rivier. Aisne wordt omringd door departement du Nord, Somme, Oise, Seine-et-Marne en het grenst aan België.

Rustig maar prachtig landschap

De regio beslaat een oppervlakte van7.369 km² en telt 539.870 inwoners (2009). De bevolkingsdichtheid is 73 inwoners per km².

Aisne is onderverdeeld in vijf arrondissementen, Laon, tevens de hoofdstad, Château-Thierry, Saint-Quentin en Vervins.

Verder bestaat Oise uit 42 kantons en 816 zelfstandige gemeenten.

 

De inwoners van dit departement worden wel Axonais genoemd, naar de naam van de rivier die door de Kelten de Axona werd genoemd.

 

Aisne is een bijzonder waterrijk gebied. Tal van rivieren doorkruisen het land. We noemen de Schelde, die ontspringt in de buurt van Castelen, de al eerder aangestipte Aisne, de Marne, de Somme en de Oise.

Daarnaast zijn er nog tal van kanalen gegraven waarvan Canal Saint-Quentin met 93 km het langste is.

Aisne is bijzonder bosrijk met een totale groene oppervlakte van 123.392 hectare.

 

De industriële ontwikkeling begon al vroeg in Aisne. In 1873 telde het departement al tien spoorlijnen met een totale lengte van 382 km.

Het gevolg daarvan is dat er momenteel vanuit diverse steden nog drie directe verbindingen zijn met Parijs.

 

Aisne is ontstaan bij de herverdeling van 1790. Opvallend is de verscheidenheid van de samenstelling, elk deel met verschillende geografische, politieke en historische achtergronden. Het werd gevormd door delen van Champagne (Brie en Omois), Ile-de-France (Laon, Soisson en Noyon Valois) en Picardie (Thierache en Vermandois) samen te voegen.

Elk oud deel van dit departement spreekt nog steeds de van oudsher gebezigde taal. Picardisch in het Noorden, het dialect van Champagne in het zuiden en het Frans van Ile-de-France in het midden. Deze mix verklaart waarschijnlijk waarom de bevolking van zuid Aisne zoveel moeite heeft zich te identificeren als bewoner van de regio Picardie.

 

De bevolking bestaat voor een deel uit mensen die in de landbouw en veeteelt hun brood verdienen. Een vrij groot aantal werkt echter in Parijs of Ile-de-France.

 

Het aantal inwoners loopt sterk terug. De enige stad van een beetje omvang is Saint-Quentin. Middelgrote gemeenten zijn Laon, Soisson en Chateau-Thierry, eventueel aan te vullen met Chun en Dernier.

Kleine leefgemeenschappen zijn talrijk en liggen verdeeld over het hele departement.

 

Het noorden van het departement is voornamelijk agrarisch gebied. Hier worden kwaliteitsproducten gemaakt zoals de Maroilles of de Dulce de Leche.

In de streek van Thierache wordt fois-gras van hoge kwaliteit geproduceerd. Ook neemt het cultiveren en kweken van rode vruchten een vlucht.

 

In 2007 is de opening van een Center Parcs een stimulans gebleken voor het toerisme. Toch zijn een grote hoeveelheid kerken en kastelen die een bezoek aan dit departement de moeite waard maken.