ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Arrondissement Coutances

Dit arrondissement is gelegen in het westen, aan de kust van La Manche en wordt omgeven door Cherbourg-Octeville in het noorden, Saint-Lô in het oosten en Avranches in het zuiden.

De stad Coutances is de culturele en historische hoofdstad en daardoor is dit kanton ontwikkeld tot een harmonieuze gemeenschap waarbij cultuur en toerisme toonaangevend zijn.

Informatie te over

De regionale VVV heeft zich ontwikkeld tot een top-service centrum. Diverse moderne mogelijkheden om de stad en de omgeving te verkennen worden u hier ter beschikking gesteld.

Affiche Jazz sous le Pommier

Wat u zeker niet mag missen; elk jaar in de maand mei vind in Coutances Jazz onder de appelbomen plaats. Dit is in de loop der jaren uitgegroeid tot een megafestival. In theaters, straten en pleinen kunt u genieten van muziek in alle mogelijke vormen. Een Noordzee Jazz Festival in Normandië, maar met intieme optredens in kleine cafés veel meer omvattend.

Elk jaar worden meer dan 60.000 bezoekers verwacht.

Gedurende deze week treden bijna 70 artiesten, groepen en orkesten voor u op. Het genre is heel divers. Van geïmproviseerde jazz tot dixieland en van Latin tot Afrikaans. Daarnaast gaat men terug in de tijd met optreden van Big Bands.

De Kathedraal van Coutances

Bij een bezoek aan Coutances mag een rondgang door de Kathedraal absoluut niet aan uw programma ontbreken.

Vooral de lange kustlijn van het arrondissement is een uitdaging om op onderzoek uit te gaan. Daarbij vallen vooral de duinen op die uniek zijn in Frankrijk en sterk aan ons eigen land doen denken. De stranden zijn bij laag water honderden meters breed.

Strand bij Créances

De heide van Lessay is een uniek gebied in La Manche. Deze ligt ten zuiden van Lessay. Het is een uitgestrekt gebied met een zwak reliëf met een natte ondergrond waar alleen maar gaspeldoorn, heidekruid en kort gras groeit.

In dit arrondissement liggen een aantal heel leuke steden zoals Périers, Bréhal, Gavray en Lessay. In de laatste stad staat de eeuwenoude abdij  van de Heilige Drie-Eenheid die een bezoek meer dan waard is.

De abdij van de Heilige Drie-eenheid is een Dominicaner abdij die werd gebouwd in de 11de eeuw. Het gebouw is een prachtig voorbeeld van de Romaanse bouwkunst met typische stenen en leistenen daken.

De abdij wordt gekenmerkt door haar strakke lijnen en prachtige gewelfde bogen.

Tijdens de invasie werd de abdij gruwelijk beschadigd. Yves-Marie Froideveaux, hoofd architect voor historische monumenten, nam het op zich de restauratie ter hand te nemen.

De Abdij van Lessay

Het klooster en de bijgebouwen zijn momenteel in privé bezit. De bijbehorende, totaal gerestaureerde, kloosterkerk is voor het publiek toegankelijk. Een bezoek aan deze kerk is zeker de moeite waard.

Het 2de weekend van september heeft in Lessay de landbouwbeurs van Sainte-Croix plaats. Deze beurs is al meer dan 1000 jaar oud en trekt dan ook duizenden bezoekers aan

De historie van het arrondissement laat zich terug vinden in de talloze kastelen die her en der verspreid liggen in het arrondissement. Wij noemen bijvoorbeeld Gavray, Cérisy, Gratot en het vermaarde kasteel van Pirou.

Het kasteel van Pirou

Van de stad Coutances is tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna 2/3 plat gebombardeerd. In de periode tussen 1946 en 1957 is, onder de bezielende leiding van de architecten Louis Arretche en Roman Karasinsky, een compleet nieuwe stad opgebouwd. Het unieke is dat de oorspronkelijke staat van de stad als nieuw is terug gezet, maar alle voorzieningen werden aan de modernste eisen van die tijd aangepast.

Naast wat klein toerisme leeft de bevolking voornamelijk van de landbouw.  De voornaamste gewassen zijn prei en wortelen. De wortelen van Lessay zijn inmiddels wereldberoemd vanwege hun mooie rechte vorm en de zoete smaak.

De Coutances

Tussen de Normandische topkazen als Camembert, Neufchâtel en Livarot  heeft zich een nieuw fenomeen genesteld. De Coutances. Deze kaas wordt geproduceerd door de Compagnie des Fromages en op de markt gebracht in kartonnen dozen van 200 gram.

 

Het landschap wordt gedomineerd door het regionaal natuurpark van Cotentin en Bessin. Prachtige dennenwouden worden afgewisseld door loofbomen. Deze omgeving nodigt uit tot het maken van lange wandelingen of fietstochten.

Het moeras van Cotentin en Bessin

Als u echt wilt genieten van een heerlijke vakantie of op zoek bent naar een plek om u permanent te vestigen dan is er nauwelijks een betere plaats te vinden in Frankrijk.

Alle informatie kunt u vinden op: http://www.tourisme-coutances.fr/