ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

76 Seine Maritime

Seine-Maritime is een van de twee departementen die deel uitmaken van de regio Haute-Normandië.

De hoofdstad van Seine-Maritime is Rouen.

 

Op 4 maart 1790 was het departement 1 van de 83 departementen was die werden gecreëerd tijdens de Franse revolutie door de uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van Normandië. Destijds heette het nog Seine-Inférieure.

 

Na de overwinning van de geallieerden bij de slag van Waterloo (18 juni 1815) is het departement tot november 1818 bezet geweest door de Britse troepen.

 

Op 18 januari 1955 werd de naam gewijzigd in Seine-Maritime.

 

De belangrijkste steden van Seine-Maritime zijn: Rouen, Le Havre, Dieppe, Fécamp, Elbeuf, Barentin, Yvetot en Lillebonne.

 

Het weer in Seine-Maritime staat erg onder de invloed van de oceaan. Daardoor ontstaan behoorlijke verschillen in temperatuur tussen de kust en het binnenland.

De meest voorkomende wind komt uit het zuidwesten of westen. In de herfst kan dit tot behoorlijke stormen leiden.

 

Het kalk plateau van les Pays de Caux beslaat een groot deel van het departement, in het oosten Le Petit Caux, les Pays de Bray en de vallei van de Seine.

 

Seine-Maritime wordt begrensd door de departementen Euro, Oise, Somme en ligt aan het Kanaal.

De belangrijkste rivier in het departement is de Seine. Aan de Monding van de Seine vlak bij Le Havre is de wereldberoemde Pont de Normandië gebouwd.

 

De oppervlakte van Seine-Maritime is 6.278 km². Het departement telt 1.269.843 inwoners (2007) wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 202 personen per km².

 

Seine-Maritime is onderverdeeld in drie onder prefecturen of arrondissementen; Rouen, Dieppe en Le Havre, verder in 69 kantons en 745 zelfstandige gemeenten.

 

Economisch gezien is Seine-Maritime een behoorlijk sterk departement. Vooral in en rond Le Havre bevinden zich veel zware industrieën zoals petrochemie en automobielindustrie.

 

Verder het binnenland in overheerst de landbouw, vooral graan, vlas, bieten en koolzaad.

In de regio Pays de Bray worden vooral veel koeien gehouden voor de productie van zuivel, rondom Caux is dit voor de melk en het vlees.

Langs de kust in de steden Dieppe, Le Havre, Fécamp en Tréport is de visserij een belangrijk bron van inkomsten.

 

Voor toeristen is Seine-Maritime heel divers. Een stad als Rouen heeft andere zaken te bieden dan de prachtige fietsroutes in de Seinevallei. Dan zijn er nog de bezienswaardigheden aan de kust, zoals Etretat, Fécamp, Le Tréport en Forges-les-Eaux.

 

Belangrijke bezienswaardigheden zijn het regionale natuurpark, de albasten kust met zijn kiezelstranden en kliffen, het Eanapark waar u leuke ecologische ontdekkingen kunt doen en waar veel attracties zijn voor kinderen de botanische tuin van Bois des Moutiers

 

Kortom, Seine-Maritime kan u veel bieden.

 

 

Arrondissement Rouen

Arrondissement Rouen

In voorbereiding

Arrondissement Dieppe

Arrondissement Dieppe

In voorbereiding

Arrondissement Le Havre

Arrondissement Le Havre

In voorbereiding