ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

27 Eure

 

Eure is een van de vijf regio’s van de voormalige regio Normandië en is nu samen met Seine-Maritime een van de twee departementen van Haute-Normandie. Het ontleent haar naam aan de gelijknamige rivier die de regio doorkruist voor ze uitmondt in de Seine.

Op 4 maart 1790 was het departement 1 van de 83 departementen was die werden gecreëerd tijdens de Franse revolutie door de uitvoering van de wet van 22 december 1789.

Oude watermolen in Vernon

Euro ligt lekker ingepakt door een aantal andere departementen, te weten: Seine-Maritime, Oise, Val-d’Oise, Yvelines, Eure-et-Loir Orne en Calvados. Eure heeft geen kustlijn.

De oppervlakte van Eure is 6.040 km². Het departement telt 587.845 inwoners (2007) wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 97 personen per km².

Eure is onderverdeeld in drie onder prefecturen of arrondissementen; Evreux, Les-Andelys en Bernay, 43 kantons en 675 zelfstandige gemeenten.

De hoofdstad van Eure of prefectuur is Evreux. Hoewel dit niet altijd zo is geweest. Tot 1793 was Bernay de hoofdstad.

Gezicht op de kathedraal van Evreux

De regio heeft een bewogen verleden. Na de overwinning van de geallieerden op Napoleon op 18 juni 1815 bij de Slag van Waterloo is Eure een aantal jaren bezet gebleven door de Pruisische troepen, die zich in november 1818 terugtrokken. In 1851 pleegde Napoleon III een staatsgreep en werd Eure door diens troepen belegerd wat een massale volksopstand tot gevolg had. Hierbij sneuvelden tal van mensen en honderden werden gearresteerd.

Slag bij Waterloo

Eure herbergt een aantal leuke, middelgrote steden. Evreux (54.384 inwoners), Vernon (25.537) en Louviers (18.635) zijn de belangrijkste.

Na Le Havre en Rouen is Evreux de grootste stad van Haute-Normandie. De stad is gesticht in de eerste eeuw. De stad heeft alles te bieden van wat je van een grote stad mag verwachten. Evreux heeft goede gezondheidsvoorzieningen, er zijn theaters en musea, voldoende winkelgelegenheid en goed openbaar vervoer.

De Charentonne in Bernay

Bernay ligt op ongeveer 50 km ten westen van Evreux. Het is een relatief kleine stad, die als erg charmant over komt vanwege het riviertje Charentonne dat dwars door de stad stroomt en daardoor voor veel gezellige plekjes zorgt. Bernay werd in 2011 uitgeroepen tot Stad van kunst en geschiedenis.

Vernon met haar bijna 25.000 inwoners is een stad met veel industrie. Vooral bekend is het bedrijf de SNECMA groep waar vliegtuig- en raketmotoren worden geproduceerd.

Histrorische centrum van Vernon

Eure en Seine-Maritime zijn van grote invloed op de Franse economie. 60% van de olie en chemie industrie is hier gevestigd. 50% van de kunststof en 30% van de auto-industrie komt van deze regio. Daarnaast is de regio de grootste vlasproducent van Frankrijk.

Op cultureel gebied heeft Euro veel te bieden. In de buurt van de stad Andelys ligt het beroemde Château-Gaillard, de ruïne van een middeleeuwse vesting in het hart van Vexin. Een stukje Franse geschiedenis die de vallei van de Seine Domineert.

Château-Gaillard

Zwervend door Euro mag u zeker niet nalaten een bezoek te brengen aan de Abdij van de Notre-Dame du Bec. Deze abdij ligt in de gemeente Bec-Hellouin in de buurt van Brionne. Ze is gebouwd in 1034 op initiatief van Herluin, een van de ridders van Gilbert, graaf van Brionne. De abdij en Bec groeiden uit tot een van de belangrijkste intellectuele centra van de 11de eeuw.

De abdij van Bec

Euro is een licht golvend departement, een waar paradijs voor wandelaars en fietsers, met een klimaat dat veel doet denken aan Nederland. Zorg dus tijdens uw tochten altijd een regenjas in de buurt te hebben.