ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Media

 
Frankrijk heeft een aantal wereldwijd toonaangevende kranten. Daarbij wijzen we vooral op Le Figaro, France Soir, en Le Monde. Bekend is natuurlijk de sportkrant L’Equipe vanwege haar organisatie van de Tour de France.


Daarnaast is er een regionale krant « Ouest France » die u dagelijks voor een klein bedrag een enorme hoeveelheid papier levert, per regio gespreid.


Ten slotte is er dan nog La Manche Libre. Deze krant is echt helemaal gericht op de regio en is een must als u langere tijd in La Manche verblijft.

Als u eens hartelijk wilt lachen is er wekelijk La Canard Enchâiné. Het is een satirische krant vol onderzoeksjounalistiek. Vaak met lekken uit de overheid en veel cartoons en moppen. Een prima tijdsvulling voor in het weekend.

Op het gebied van tijdschriften zijn er o.a. Paris Match en La Vie. Leuke opiniebladen. Frankrijk heeft een onuitputtelijk aantal familiebladen, prachtige lifestyle magazines en kook- en gezondheidsbladen.

Grotere Nederlandse kranten zoals de Telegraaf, Algemeen Dagblad en de Volkskrant zijn in de meeste Franse kiosken en kranten- en boekenwinkels te koop, zelfs in de grotere supermarkten. In uitzonderlijke gevallen kunt u Nederlandse opiniebladen als Elsevier, Vrij Nederland en De Tijd op de kop tikken.

Opvallend is het grote aantal Engels- en Duitstalige bladen in de kiosken.Frankrijk beschikt over een aantal publieke TV zenders. We beginnen met TF1. Deze zender is 24 per dag in de lucht. Het karakter is voornamelijk oppervlakkige informatie.

 

France 2 blijft ook 24 uur per dag in de lucht. Vooral het ochtendprogramma Télématin is een leuk en onderhoudend programma. Verder heeft de zender ook algemene informatie en vermaak. France 2 is erg regionaal gericht.

 

 

Hetzelfde geldt voor France 3. Ook 24 uur per dag in de lucht. Overdag vaak kinderprogramma's . later staat op de programmering, ook gedurende de nacht, series en onderhoudende programma's.

 

 

France 5 is overdag normaal te ontvangen. In de avond gaat ze samen met een kabelmaatschappij en wordt het betaal TV.

 

 

Dan is er nog M6. Ook hier veel series, vaak Amerikaans en/of Duits en nagesynchroniseerd. Dat is even wennen.

Daarnaast zijn er een groot aantal commerciele omroepen en andere kanalen. Veel bekeken is TV5 Monde.Natuurlijk zijn er de Franse commerciele zenders ; Arte, TMCDirect 8 en W9 om er maar een paar te noemen. Internationale commerciele zenders zoals National Geografic, MTV en Eurosport zijn goed te ontvangen. Ook is er de betaal TV Canal +.

Binnen de publieke TV zenders worden veel regionale uitzendingen verzorgd waardoor u op de hoogte wordt gehouden van het plaatselijke weer in de streek en regionale actualiteiten.
Kortom, op het gebied van media hoeft u in Frankrijk niets te ontberen. U kunt uw dagelijke portie actualiteiten en ontspanning ruim vinden.
 

 

Les Guignols d’Info

Les Guignols d’Info

Als u echt eens hartelijk wilt lachen, moet u hier beslist eens naar kijken.

Meer informatie >>