ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Wetenswaardigheden van Avranches

Poep op de stoep? Niet nodig en kost geld

standbeeld van Generaal Jean-Marie Valhubert.

Poep op de stoep? Niet nodig en kost geld
De Fransen hebben vaak huisdieren. Het bezit van een hond staat daarbij prominent voorop. In tegenstelling tot Nederland zijn de grotere Franse steden daarop ingericht. Overal treft u automaten aan waar u, als uw hond een ongelukje heeft gehad, dit ongelukje meteen kunt herstellen. Doe dat ook. Indien u het nalaat wordt u er op aangesproken en in het ergste geval volgt een flinke boete.


Persoonlijkheden:
Bij het VVV kantoor staat een uit marmer opgetrokken standbeeld van Generaal Jean-Marie Valhubert.
Valhubert werd op 22 oktober 1764 geboren in Avranches. Tijdens de campagnes van Napoleon leidde hij diverse expedities. De generaal overleed aan zijn verwondingen opgelopen tijdens de slag bij Austerlitz.
Een uur voor zijn dood dicteerde hij een brief voor Napoleon. “Ik wilde dat ik meer kunnen doen voor u. Ik ga dood, maar heb geen spijt van mijn leven. Ik ben gelukkig met de gedachte ik de garantie voor een goede regering heb mogen bijwonen”

Het lichaam van Valhubert werd in opdracht begraven in Brno. Tevens gaf hij de opdracht tot het vervaardigen van het standbeeld dat een prominente plaats zou krijgen in Parijs.

Koning Lodewijk XVIII torpedeerde het idee en besloot dat het beeld geschonken zou worden aan de stad Avranches. Op een kar, getrokken door 30 paarden werd het gevaarte van Parijs naar Avranches overgebracht, waar het op 16 juli 1832 werd onthuld.