ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Emile Othon Friesz

 
Emile-Othon Friesz werd geboren in Le Havre op 6 februari 1879 en overleed te Parijs op 10 januari 1949. Hij was een Frans kunstschilder die behoorde tot de groep van de Fauvisten.

Friesz werd vanaf vroege leeftijd aangemoedigd door zijn ouders om kunstenaar te worden. Door hen werd hij al in zijn tienerjaren in de leer gesteld bij de schilder Charles Marie Lhullier in Le Havre. In 1899 kreeg hij een beurs toegewezen voor de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs. Hij studeerde hier samen met bekende schilders als Georges Rouault, Albert Marquet, Raoul Dufy en Henri Matisse.

Leda en de zwaan
Vanaf 1903 begint Friesz zijn zelfstandige carrière als kunstschilder. Hij werd sterk beïnvloed door de kunstschilders van de Fauve beweging waaronder zijn studiegenoot Henri Matisse. Tussen 1905 en 1908 huurden zij zelfs beiden een studio in hetzelfde gebouw in Parijs. Friesz werd door collega schilders wel als een van de beste schilders van zijn periode genoemd, onder andere door Georges Braque en Raoul Dufy. Tijdens zijn leven ontving Friesz vele prijzen, een van de belangrijkste hiervan was de Prix Carneige.

Jardin
Bomen in de herfst
Zonder titel