ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Christian Dior

 
Dior in het Victoria en Albert Museum
Christian Dior werd geboren op 21 januari 1905 te Granville en overleed te Montecatini Terme (ItaliŰ) op 24 oktober 1957. Hij was een van de beroemdste en invloedrijkste Franse modeontwerpers.


Dior verhuisde met zijn ouders naar Parijs, waar hij later Politieke Wetenschappen studeerde. Hij interesseerde zich voor architectuur, en schetste in zijn vrije tijd onder meer kleding. Die ontwerpen waren zo goed dat hij ze verkocht aan couturehuizen en hij illustreerde de modebijlage van Figaro. Dit talent leidde ertoe dat hij in 1938 als ontwerper werd aangenomen bij Robert Piguet. In 1941 stapte hij over naar Lucien Lelong. Marcel Boussac, een textiel-tycoon, besloot 5 jaar later om Diors modehuis te financieren, en kocht een huis aan de Avenue Montaigne in Parijs, waar Dior nu nog altijd zijn thuisbasis heeft.

Huis van Christian Dior te Granville, thans museum
In 1947 lanceerde Dior zijn eerste collectie voor de lente/zomer, die al snel bekend stond als de 'New Look': uiterst smalle tailles met uitlopende rokken. Dior is door het "La Chambre Syndicale de la Haute Couture" als haute couture modehuis erkend.

Dior stierf onverwachts in 1957, en zijn assistent Yves Saint Laurent nam het roer over en presenteerde in 1958 zijn 1e collectie, Trapeze.