ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

10 september – Saint Aubert, stichter van de Mont Saint-Michel.

10 september – Saint Aubert, stichter van de Mont Saint-Michel.

Op 10 september wordt het feest gevierd van de heilige Aubert. Aubert stierf in 725 en was de oorspronkelijke oprichter van de Mont Saint-Michel.

In het begin van de 8ste eeuw was hij bisschop van Avranches, waarschijnlijk onder het bewind van Childebert III. In een droom verscheen hem de aartsengel Micheal. Deze droeg Aubert op een kerk te bouwen op een rots voor de kust van Avranches die de naam Mont Tombe had. Deze kerk moest er komen tot meerdere eer en glorie van de engel. Aubert was een goed Normandier maar ook bekend om zijn geduld. Hij besloot nog even te wachten.

Zelfs na een tweede verschijning was hij nog niet overtuigd. De aartsengel, die niet bepaald bekend stond om zijn kalmte, keerde terug en liet een oogverblindend licht stralen over Aubert. Met een bliksemende vinger raakte hij het voorhoofd van Aubert aan, waardoor er een gat in de schedel van de bisschop ontstond dat als teken voor de waarheid van de verschijningen moest dienen.

Met dit teken en het bewijs van het bestaan van de aartsengel kon Aubert zijn omgeving overtuigen.

De Mont Saint-Michel werd gebouwd als een pre-Romaans heiligdom uit de 8ste en de 9de eeuw. In de 10de eeuw werden de manuscripten die geschreven waren door de eerste monniken overgebracht naar een bibliotheek in het veel hoger gelegen Avranches. Zij lieten zich hierbij leiden door de gedachte aan de ark van Noach. De hoogste plaats is de meest veilige plaats. Tot op de dag van vandaag bevinden zich de belangrijke manuscripten zich in het Scriptorial in Avranches.

In de 10de eeuw, onder invloed en op gezag van de hertogen van Normandië, werd naast de kleine kerk, begonnen aan de bouw van een klooster, bestemd voor de Benedictijnen. Twee eeuwen later tijdens de opkomst van het Anglo-Normandische koninkrijk bereikte de abdij haar hoogtepunt en nam het klooster een belangrijk plaats in. Zowel op spiritueel gebied als in de ontwikkeling op werelds niveau.

Meer over de Mont Saint-Michel kunt u lezen op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/18/57/202/de-abdij-van-mont-saint-michel