ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

6 september – Keizerin Eugénie in ballingschap.

6 september – Keizerin Eugénie in ballingschap.

1848 bracht Frankrijk de Februari revolutie. Daarbij kwam de julirevolutie van 1830 ten einde. Een woelige tijd volgde waarbij de macht over Frankrijk in korte tijd in verschillende handen kwam.

Uiteindelijk wist Lodewijk Napoleon zich in november, na verschillende verkiezingen, definitief te laten verkiezen als parlementslid in de Nationale Assemblee. Hoewel dat had de nodige oppositie tot gevolg. Hij stond aan de basis van een grondwetsvoorziening die werd doorgevoerd. Twee maanden later volgden presidentsverkiezingen die Lodewijk Napoleon met overmacht won en hij werd de eerste president van Frankrijk, verkozen door het volk.

Op 2 december 1851 pleegde hij een staatsgreep. Hij ontbond het parlement en door een stemming in de volksraadpleging werd hij voor een volgende termijn als president verkozen. Zijn ambities begonnen toen al duidelijk vorm te krijgen. Niet veel later ontstond officieel het Tweede Keizerrijk dat aan Napoleon III zoals hij zich voortaan liet noemen, onbeperkte macht verleende.

Maria Eugenia Ignacia Augustina Palafox de Guzán Portocarrero y Kaikpatrick was de negende gravin van Teba. Op 13 januari 1853 trouwde zij met Napoleon. Vanaf haar huwelijk drukte Eugénie, zoals haar Franse naam werd, haar stempel op de huishouding. Als keizerin werd haar invloed nog meer merkbaar. Zij probeerde het Franse hof meer glans te geven.

Omdat Napoleon III veel door Europa trok, was er niemand om haar af te remmen.

Verschillende salons in Versailles, het Louvre en Chantilly werden bekleed in wat later de Napoleon III stijl zou gaan heten. De Engelsman Charles Frederick Worth werd door haar benoemd als hofleverancier. De keizerin liet bij hem belangrijke bestellingen plaatsen voor bals en staatsceremonies.

Ook beroemde juweliers, waaronder François Kramer en Bapst kregen keizerlijke opdrachten. Er werd voor haar een parure gemaakt bestaande uit druivenbladeren, waarvan de gordel 4500 briljanten bevatte. Veel stukken zijn verdwenen, maar een deel van de collectie is nog steeds te bewonderen in het Louvre. Eugénie leefde in weelde.

Haar man echter, voerde tal van oorlogen waarbij hij regelmatig het onderspit moest delven. Tussen Pruisen en Frankrijk waren er al jaren van conflicten. Door de kosten van de oorlogen en de hoge belastingen die daar het gevolg van waren, viel het verspillende leven van de keizerin des te meer op. Bij het volk was zij al lange tijd niet meer geliefd.

Napoleon III werd na de Slag bij Sedan, welke plaats vond op 1 en 2 september, tijdens de Frans-Pruisische oorlog danig in het nauw gebracht. Samen met 91.000 van zijn manschappen gaf hij zich uiteindelijk over. Napoleon werd gevangen genomen. Op 19 maart 1871 werd hij vrijgelaten en hij begaf zich als balling naar Engeland.

Op 6 september 1870, zagen mensen keizerin Eugénie, in de late avond, via de ingang van het Casino van Deauville wegsluipen. Haar Amerikaanse vriend, Dr. Evans, (die ook haar minnaar zou zijn geweest) had een jacht, de Gazelle, voor haar georganiseerd waarmee ze het Kanaal over kon steken. Om middernacht verliet hare hovaardigheid Frankrijk om er nooit meer terug te keren.