ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

30 augustus – Jules Vallés, Antiroyalist.

30 augustus – Jules Vallés, Antiroyalist.

Op 11 juni 1832 werd Jules Vallés geboren in le Puy-en-Velay. Zijn vader, een in aanzien staand onderwijzer, was een gekend tegenstander van de monarchie. Hij werd daarvoor verschillende keren opgepakt en om zijn zoon te beschermen stuurde hij Jules, voor verdere opleiding, naar Caen.

Vallés was niet gelukkig in deze omgeving. Hij haatte de kleine chambree waarin hij werd verondersteld te studeren. Zoals hij zelf schreef: “Er kleeft hier een vieze, muffe geur aan mijn lippen en alleen de frisse wind die uit zee komt is in staat om mijn ogen en mond schoon te krijgen.”

Na zijn periode in Caen ging hij aan de Universiteit van Nantes retorica studeren. Al snel bleek hij een kind van zijn vader. Op 16-jarige leeftijd nam hij als student deel aan de revolutie van 1848. Na zijn studie ging hij aan de slag als journalist voor een aantal linkse kranten, waaronder Le Figaro en La Liberté.

Vallés bleek een fervent tegenstander van het Tweede Franse Keizerrijk. Hij publiceerde zijn links-revolutionaire ideeën. Rond 1860 was zijn invloed op het politieke klimaat in Frankrijk aanzienlijk.

In 1867 begon hij met de uitgave van La Rue, in 1871 gevolgd door het magazine Le Cri du Peuple.

In 1871 nam Vallés actief deel aan de Commune van Parijs, een revolutionaire regering die heerste over Parijs. De officiële Franse regering zetelde in Versailles.

De leiding van de commune, waarin Vallés zitting ging nemen, was op 26 maart democratisch gekozen en geïnstalleerd op 28 maart.

Er werden meteen ingrijpende hervormingen doorgevoerd. Het leger werd vervangen door een nationale garde, samengesteld uit burgers. Kerk en staat werden gescheiden. De middenstand werd gesteund door hun schulden kwijt te schelden.

De revolutie werd door het Franse regeringsleger bloedig neergeslagen tijdens de semaine sanglante (bloedige week) van 21 tot 28 mei 1871.

Tijdens die strijd en de daaropvolgende massa executies werden ca. 30.000 mensen gedood en meer dan 40.000 belandden in gevangenschap. Jules Vallés werd ter dood veroordeeld.

Hij wist echter aan de wraak te ontsnappen en leefde vervolgens jaren als banneling in Londen. In 1880 keerde hij terug naar Parijs. In Engeland was hij begonnen met het schrijven van romans. Terug in Frankrijk zette hij dit werk voort.

Als schrijver is zijn meest tot de verbeelding sprekende werk de autobiografisch geïnspireerde trilogie Jacques Vingtras. Op een geromantiseerde manier verwerkt hij in deze cyclus zijn jeugdervaringen. Vlot geschreven en vol humor, ondanks de sombere ondertoon. Het eerste deel; l’Enfant, verscheen in 1879. Deel twee; Le Bachelier kwam in 1881 uit. De uitgave van het derde deel; l’Insurgé mocht Vallés zelf niet meer meemaken.

Jules Vallés overleed in 1884 in Parijs, waar hij onder grote belangstelling werd begraven op het Cimetière du Père-Lachaise.