ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

26 augustus – Eerste paardenraces in Caen.

26 augustus – Eerste paardenraces in Caen.

Op 26 en 27 augustus 1837 vonden in Caen, op een baan die later de naam Hippodrome de la Prairie kreeg, de eerste draverijen in Normandië plaats. Hiermee werd de eerste renbaan van Normandië, zelfs van Frankrijk, in gebruik genomen.

Een jaar eerder werd de eerste officiële race gelopen in Cherbourg, maar dat was een race in lijn en vond plaats op het strand.

De race in Caen werd georganiseerd door de Société d’Agriculture et de Commerce de Caen. Deze wedstrijd zette de toon voor de toekomst.

In februari 1839 besloot de gemeente Caen een permanent circuit te bouwen. In augustus van 1840 was de baan gereed en werd overgegaan tot het bouwen van tribunes, die de bezoekers in de gelegenheid moesten stellen droog te zitten.

Op 21 oktober 1864, werd, onder aanvoering van de paardenliefhebbers van Caen de “Société d’encouragement pour l’amélioration de cheval français” opgericht. De doelstelling van deze stichting was de verbetering van het Franse paardenras te bewerkstelligen en te reguleren, en drafwedstrijden door heel Frankrijk in te richten. Later werd de hoofdzetel verplaatst naar Parijs.

In 1868 kondigde Henri Rochefort aan dat Caen over de mooist bekende racebaan van Frankrijk beschikte, met haar tribunes die plaats boden aan meer dan 1.000 bezoekers.

De lengte van de baan was 1.954 meter en 25 meter breed. De lengte van de laatste rechte lijn bedroeg 450 meter. In 1970 werd het hippodrome geheel gerenoveerd.

De gebouwen van het Hippodrome de la Prairie zijn momenteel eigendom van het staatssecretariaat. Er bevonden zich 90 boxen voor de paarden. Dit aantal werd, in verband met de World Equestrian Games in 2014 uitgebreid tot 125.

Elk jaar vinden in Caen 30 rasvergaderingen en paardenveilingen plaats. Van het merendeel hiervan wordt van de opbrengst een bepaald bedrag overgemaakt op de rekening van de Pari Mutuel Urbain (PMU). Dit bedrijf houdt zich bezig met promotie en marketing voor de bekendheid van het Franse paard. Maar meer nog, de inkomsten worden vergaard door het organiseren van weddenschappen op alle Franse paardenrenbanen.

PMU is de grootste gaming operator van Europa en de tweede grootste ter wereld.

De renbaan van Caen staat bovenaan de lijst voor opleiding van Franse dravers. In 2010 werden hier 4.553 paarden getraind waarvan er momenteel 1.634 uitkomen in officiële wedstrijden. Het tweede paarden trainingscentrum van Frankrijk, om het verschil aan te geven, is Grosbois, net buiten Parijs en op slechts 15 km. van de renbaan Parijs-Vincennes. Hier werden in datzelfde jaar “slechts” 951 afgetrainde paarden afgeleverd.