ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

23 augustus – Marcel Proust in Normandie.

23 augustus – Marcel Proust in Normandie.

Op 23 augustus 1973, werd in Trouville, door de burgemeester van Deauville, Michel d’Ornano, officieel een straat naar Marcel Proust genoemd. Twee jaar na de honderdste geboortedag kreeg Proust de erkenning die hem toekwam door zijn beschrijvingen en belevenissen in Balbec, een denkbeeldige stad die een belangrijke plaats heeft in zijn roman “À la recherche du temps perdu”. Hierin beschrijft hij deze plaats als een badplaats aan de Normandische kust. Hier bevindt zich een druk, voornamelijk door de aristocratie bezocht hotel, een grote zeedijk en het is de woonplaats van de schilder Elstir.

De straat die naar hem wordt genoemd is de Promenade Marcel Proust. Maar hoe ontstond de relatie tussen Deauville en de in Auteuil, een deel van Parijs, geboren schrijver?

Proust is nu algemeen bekend en wordt erkent om zijn briljante werk. Och er is in het begin van zijn carrière veel van zijn tijd verspild. Nu is zijn invloed op de literaire wereld algemeen gewaardeerd maar dat was niet altijd zo.

Behalve “À l’ombre des jeunes filles en fleurs” wat in 1919 werd bekroond door de Académie Goncourt, werden zijn volgende boeken door critici van tafel geveegd.

Eindelijk, in de jaren vijftig van vorige eeuw begonnen zijn criticasters het genie van Proust te ontdekken en kreeg hij de erkenning die hij al veel eerder verdiend had. Opvallend was dat veel van zijn romans zich afspeelden in Balbec in Normandië.

Op elfjarige leeftijd kreeg de kleine Marcel zijn eerste astma aanval terwijl hij aan het spelen was in de parken rond de Champs-Ėlysées. Uit angst dat de stad invloed zou hebben op de gezondheid van hun zoontje, besloten zijn ouders hem meer in de frisse lucht op te laten groeien. Zij kozen daarvoor de kust van Normandië.

Hier bracht hij veel tijd door met zijn moeder of met zijn grootmoeder die hem afschuwelijk verwende. Vooral de zomers die hij hier met haar doorbracht zijn duidelijk terug te vinden in “À l’ombre des jeunes filles en fleurs”.

De liefde voor en de herinneringen aan zijn grootmoeder bleven voor altijd gegrift in het geheugen van Proust. Door haar bleef hij naar Normandië komen, zelfs na haar dood. Ook als volwassene en gearriveerd schrijver was hij vaak te vinden langs de stranden van La Manche als hij in Trouville of Cabourg verbleef met zijn vrienden.

Zijn trouw aan La Manche leverde hem uiteindelijk een naar hem, vernoemde prachtige promenade op.