ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

18 augustus – Ruzie om standbeeld Lodewijk XIV

18 augustus – Ruzie om standbeeld Lodewijk XIV

Op 18 augustus 1882 nam de raad van de gemeente Caen een besluit dat insloeg als een bom. Op de Place de la République zou een grote muziekkiosk moeten verrijzen. Maar daarvoor zou het standbeeld van koning Louis XIV plaats moeten maken. Het zou worden verplaatst naar het plein waaraan het lyceum lag, het huidige stadhuis.

Vreemd genoeg, deze beslissing lokte een storm van verontwaardiging uit. Zelfs in de Parijse pers werd de burgemeester van Caen er van beschuldigd de oorlog te verklaren aan de Franse geschiedenis door Louis XIV te schrappen.

Toch was dit niet de eerste keer dat Louis XIV voor beroering zorgde. Op het, toen nog genoemde Place Royale, werd op 5 september 1685 al een standbeeld voor deze koning opgericht. Het stelde Louis XIV voor als een Romeinse veldheer – hij was op dat moment dan ook ongeveer met alle Europese landen in oorlog.

Het beeld was uitgehakt in steen en op een van de zijden van het voetstuk kon men lezen: “Herinner u, toekomstige Fransen, Hier voor u staat Louis de eerlijke en de veroveraar. De geschiedenis zal u leren door welke avonturen hij de naam de “Grote” heeft verdiend”.

Tijdens de revolutie die later uitbrak, werd dit beeld in 1791 omver getrokken en in stukken gebroken. De Place Royal veranderde van naam en werd Place de la République. Een nieuw standbeeld, dit keer uitgevoerd in brons, nam in 1827 de plaats van het oude in.

De laatste reis van het standbeeld was toen het college Malherbe plaats moest maken voor het huidige stadhuis. Het staat nu midden op de Place Saint-Sauveur.