ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

17 augustus – Duurste paardenverkoop ooit in Deauville.

17 augustus – Duurste paardenverkoop ooit in Deauville.

In Normandië is het paard koning en daarvoor moet bijna alles wijken. Het grote aantal renbanen, stoeterijen en fokkerijen geeft wel aan hoe belangrijk dit edele dier voor de Normandiers is. Het departement Calvados spant de kroon met het grootste aantal renbanen. Elk jaar vinden hier meer dan 800 paardenrennen plaats.

In de omgeving van Argentan treft u ongeveer de helft van alle Franse fokkerijen en daar zijn 22 wereldberoemde stoeterijen gevestigd. Deze zijn over de hele wereld beroemd en bekend. Calvados is een paardenland bij uitstek en hierdoor meer bekend om zijn paarden dan om de typische Normandische koeien.

Deauville wordt wel het walhalla van de paardensport genoemd. Het is de paardenhoofdstad van Europa met haar twee renbanen. Op de eerste plaats die van la Touques, al meer dan een eeuw het toneel van zomerse activiteiten. Daarnaast die van Claire Fontaine die ook wel wordt aangeduid als de meest bloemrijke renbaan van Europa. Maar naast de paardenrennen vind in Deauville ook jaarlijks werelds grootste polotoernooi plaats en dan is er nog de jaarlijkse veiling van jaarlingen.

Een jaarling is een paard dat net geen veulen meer is, maar één jaar of een paar weken ouder. Deze jonge paarden leven vaak in groepen met elkaar in de weide, maar worden nog niet gebruikt voor de sport. Maar wel worden ze in de gaten gehouden. Wie was de vader, wie was de moeder en waren dat winnaars.

Paardenliefhebbers die een eigen paard willen, kiezen niet de meest goedkope liefhebberij. En goed dressuurpaard of springpaard is te koop voor vijf- tot tienduizend euro. Voor een paard met stamboek betaal je gauw duizenden euro’s en paarden op niveau Z kosten enkele tienduizenden euro’s. Echte toppaarden zijn kostbaar en daar worden al snel bedragen die oplopen tot een ton of meer voor neergeteld.

Maktoum Al Maktoum was de heerser over Dubai. Hij was een groot paardenliefhebber en had daarom besloten een klein optrekje te kopen in Deauville om dicht bij zijn liefde te zijn. Op 17 augustus 1998 vond er een veiling plaats van jaarlingen. Hier werd een fraaie jaarling aangeboden. De moeder stond bekend als een perfecte fokmerrie. De vader, Peintre Celebre was een jaar eerder winnaar geworden van de Grand Prix Arc de Triomphe en was afkomstig uit de beroemde stallen van Andrë Fabre uit Cahntilly..

Er werd uitgegaan van een  topbod van 3.000.000 franc. Het viel anders uit. Maktoum Al Maktoum betaalde de all-record prijs van 10.000.000 francs, waardoor hij de, op dat moment, eigenaar werd van het duurste jonge paard ter wereld.