ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

12 augustus – Lisieux in opstand tegen de bisschop.

12 augustus – Lisieux in opstand tegen de bisschop.

Veel is er in de loop van de jaren niet veranderd in de katholieke kerk. Onlangs kwam de bisschop van het Duitse Limburg, Franz-Peter Tebartz- van Elst, in een kwalijk daglicht te staan. Hij werd al lang beticht van pronkzucht. De verbouwing van zijn nieuwe residentie kostte maar liefst 31 miljoen euro. Net genoeg om de gelofte van armoede af te leggen. Hij werd uit zijn ambt ontzet.

Maar de kerk wordt tegenwoordig op de korrel genomen door het burgerlijke justitiële apparaat. De  bisschop van Lisieux, Pierre Picon kreeg vorig jaar (2014) een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Hij hield een oude snoeper, die zich priester noemde en maar liefst 12 jongens seksueel misbruikte, de hand boven het hoofd.

Zowel in de kerk als in Lisieux is er niet veel veranderd. Op 12 augustus 1704 trok een delegatie van inwoners van deze stad naar Versailles met een smeekbede aan de koning op te treden tegen hun bisschop.

Hun eminentie was al jaren bezig zijn optrekje uit te breiden en aan te passen. Hij zorgde er daarbij voor dat hij een prachtig uitzicht had op de vallei van de brug van Ėveque naar Touques. Daarvoor werden stadwijken van armen afgebroken. Torens en muren die zijn uitzicht verstoorden werden gesloopt waardoor de verdediging van Lisieux steeds zwakker werd.

Hij liet alle kanalen dempen en omvormen tot brede terrassen en fonteinen. Ook liet hij de oude weg die leidde via de brug van Ėveque naar de stadpoort van Chaussée afsluiten omdat deze te dicht onder zijn terrassen doorliep. Wat overbleef was een smal pad dat voor het grootste deel van het jaar onbegaanbaar was. Daardoor konden karren met zout en graan niet meer de stad in. Zij moesten gebruik maken van een andere toegangspoort, waarvoor ze drie tot vier uur moesten rijden via andere dorpen.

De indieners van het klaagschrift stelden dat de grillen van de bisschop een oosterse despoot waardig waren. Zij eisten dat de verdedigingswerken zouden worden hersteld, maar zeker niet op de kosten van de inwoners van Lisieux.

Vier maanden later was de bisschop verdwenen in een onbekende abdij.