ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Etappe 1 Mont Saint Michel

Etappe 1 Mont Saint Michel

De start

In tegenstelling tot eerdere edities van de Ronde van Frankrijk, waarvan de start plaats vindt op zaterdag 2 juli 2016, is er dit jaar geen proloog of korte tijdrit. Het wordt meteen “een rit in lijn”.

De start vindt plaats vanaf de Mont Saint-Michel en gaat 188 km. in noordoostelijke richting naar Utah-Beach.

De Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is niet nieuw in de Tour. In 2013 bestond de elfde etappe uit een tijdrit die werd gereden van Avraches naar de beroemde abdij. Deze werd gewonnen door de Duitser Tony Martin. Chris Froome werd tweede en Bouke Mollema eindigde op een verdienstelijke 11de plaats.

De Mont Saint-Michel stond oorspronkelijk op een rots die in zee uitstak.  Aan de landzijde groeiden bossen. Door een enorme vloedgolf werden de bomen en de grond weggeslagen en veranderde de klif in een eiland.

Vanaf 1979 was het eiland permanent te bereiken via een dijk. Maar de baai begon hierdoor meer en meer te verzanden. Om die reden werd de dijk afgebroken en vervangen door een voetgangersbrug met een lengte van 760 meter en een breedte van 11 meter. Door deze ingreep werd het schiereiland weer een volwaardig eiland. Voor meer historie over de Mont Saint-Michel: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/18/57/202/de-abdij-van-mont-saint-michel

Het eerste confict

De miljoenen bezoekers die elk jaar deze mytische berg bezoeken kunnen per bus, met een paardentram of te voet op hun bestemming arriveren. Maar er werd geen rekening gehouden met fietsers. Aan de voet van de rots is geen fietsenstalling voorzien.

De burgemeester van Mont Saint-Michel nam daarbij het besluit dat vanaf 1 mei tot 30 september volgend jaar er tussen 10:00 en 18:00 uur het verboden is te fietsen over de brug.

De dichtstbijzijnde plaats om je stalen ros te parkeren ligt ruim 2 km. landinwaarts.

En laat dat nu een doorn zijn in het oog van wielerverenigingen en toeristenclubs. Tal van organisaties hebben zich aaneengesloten om te protesteren tegen dit onrecht. Zij stellen zich op het standpunt dat, als de Tour in 2016 vertrekt vanaf de Mont Saint-Michel, het tijdstip van vertrek wel erg vroeg moet zijn, in ieder geval moet de stoet met renners ruim voor 10:00 uur de brug zijn gepasseerd. In alle andere gevallen is er sprake van onrecht en inconsequent gedrag en voorkeursbehandeling.

De protesterenden, onder aanvoering van Velocity, is vast besloten tot het uiterste te gaan en desnoods naar de rechter te stappen.

Wij zijn benieuwd wie uiteindelijk aan het langste eind trekt en houden u op de hoogte.