ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

31 juli – Jean Dubuffet

31 juli – Jean Dubuffet

Jean Dubuffet werd geboren in Le Havre op 31 juli 1901. Hij bezocht de kunstacademie in zijn geboortestad en vertrok als zeventienjarige naar Parijs om zich daar verder te ontplooien als kunstenaar.

In 1924 besloot hij zijn aspiraties op een laag pitje te zetten. Hij ging terug naar huis om de leiding op zich te nemen over het wijnbedrijf van zijn familie. Hij bleef in het familiebedrijf werken tot 1942, maar toen kroop het bloed weer waar het niet kon gaan.

In 1944 en 1946 exposeerde hij zijn nieuwe werk in Parijs. In 1947 stak hij met zijn werk de oceaan over en werd goed ontvangen in New York.

Dubuffet schilderde in een nogal rauwe stijl. Hij gebruikte niet alleen verf voor zijn schilderijen, maar ook asfalt en gebroken glas.

Hij had een grote belangstelling voor tekeningen van kinderen. Maar ook het werk van geestelijk gehandicapten en gevangenen maakt indruk op hem. Hij legde hiervan een grote verzameling aan die hij zijn Art Brut noemde. Hiermee gaf hij zijn eigen werk en van zijn volgelingen een eigen naam.

In het midden van de vorige eeuw creëerde hij een serie imposante figuren die hij “Corps de Dames” noemde. Hij ging ook weer meer schilderen, voornamelijk landschappen en stadsgezichten.

De pers besteedde veel aandacht aan het brute karakter van zijn schilderijen. In zijn werk was sprake van een vorm van rebelse humor. Maar die werd door velen niet herkend. Daarom besloot hij hier nadrukkelijker aandacht aan te besteden. In het midden van de vijftiger jaren van verleden eeuw Maakt hij een serie die hij “Tableaux d’Assamblages” noemde. Hierbij sneed hij gestructureerde en gekleurde doeken in stukken om ze vervolgens als mozaïeken weer aan elkaar te plakken.

Vanaf 1960 kreeg zijn werk nog meer aandacht. In Parijs en New York vonden grote overzichtstentoonstellingen van zijn werk plaats. Later volgden Amsterdam en Londen. Enige jaren later begon Dubuffet ook met plastics te werken. Hierdoor werd zijn werk nog meer drie dimensionaal. Hij maakte schilderijen met reliëf en losstaande objecten. Spoedig kreeg hij naar aanleiding hiervan opdrachten voor theaterdecors en grote openbare objecten.

Aan het einde van zijn leven ging Dubuffet schrijven. Hij publiceerde boeken over Art Brut en zijn eigen kunst en zijn gedachten hierachter.

Jean Dubuffet overleed in Parijs op 12 mei 1985, de kunstwereld verbaast achterlatend.