ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

30 juli – La Fête Sainte Anna.

30 juli – La Fête Sainte Anna.

Tijdens het laatste weekend van juli wordt in Bricquebec in La Manche het feest van de heilige Anna gevierd.

Ooit begon dit feest met een grote markt en parades van de Noormannen. In de loop der jaren heeft het een meer katholiek tintje gekregen. De markt bestaat nog steeds en is bekend om de vele standjes waarin vlees wordt gegrild of aan het spit wordt gebraden. Er is nog steeds een parade, waaraan voorafgaand de koningin van het feest wordt gekozen.

Bricquebec heeft, naast het feest van de heilige Anna, in het verleden flink wat beroemdheden opgeleverd. De bekendste, waarvoor een standbeeld in het centrum is opgericht, is Jean le Marois Léonor, een zoon van het dorp die zich opwerkte tot de administrateur van het keizerrijk. Hij werd de persoonlijke assistent van Napoleon en was zelf getuige bij het huwelijk van Napoleon met Josephine.

De feestelijkheden in dit authentieke stadje spelen zich af rond het middeleeuwse kasteel in het hart van de stad. Dit kasteel met zijn hoge, uitgebouwde torens, is het best bewaarde kasteel in het noorden van Cotentin. Voor degenen die op zaterdag of zondag de markt hebben gemist, geen nood. Op maandag zijn de streekproducten, de ambachtslieden en de artiesten nog steeds aanwezig om s’avonds pas het feest af te sluiten.

Op twee kilometer van de stad ligt het klooster van la Trappe. Dit werd in 1824 gesticht door Dom Augustin Onfroy. Later werd het in gebruik genomen door de Cistenciënzer Orde. In de negentiende eeuw werd dit klooster bekend door de heerlijke kazen die er werden geproduceerd. Diezelfde kazen zijn op de feestelijk markt nog steeds te koop.

Maak er een smakelijk weekend van.