ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

28 juli – Jean Gabin.

28 juli – Jean Gabin.

Neuilly-sur-Seine is een dure voorstad van Parijs en ligt ten noordwesten van de stad aan de rechteroever van de Seine. Een deel van de stad ligt op het eiland La Grande Jatte. Veel grote en internationale bedrijven hebben hun hoofdkwartier in deze stad.

Op 17 mei 1904 werd hier Jean-Alexis Moncorgé geboren. Hij zou bekend worden onder de naam Jean Gabin, het toneel alias dat hij overnam van zijn vader.

Gabin werd immens populair in de periode voor de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk werkte hij als entertainer in clubs en cabarets. Later begon hij zijn filmcarrière.  Hij kreeg tal van onderscheidingen voor zijn werk dat tussen 1931 en zijn dood in 1976 bestond uit meer dan 95 films. Hij speelde daarin de rol van een rustige man met een krachtige uitstraling, vaak een slimme arbeider. Daarnaast speelde hij vaak rollen waarin hij optrad als detective. Voor al zijn werk werd hij benoemd tot ridder in het Legioen van eer.

Gabin had naast het acteren een tweede grote passie. Het fokken van paarden. In 1952 investeerde hij zijn hele kapitaal in de aankoop van een domein La Pichonnière. Dit lag in de gemeente Bonnefoi in Orne. Hier bouwde hij zijn “Moncorgerie”. Hij begon met een boerderij met ongeveer 300 koeien. Maar belangrijk voor hem was de bouw van een stal waarin hij 15 paarden onderbracht. Langzaam maar zeker breidde hij zijn domein uit. Hij kocht grond, vaak voor het dubbele of het driedubbele van wat het waard was en verpachtte deze aan de boeren in zijn omgeving voor veel te lage prijzen.

In de nacht van 27 op 28 juli 1962 verandert zijn leven. Om 04:30 wordt de manager van Moncorgerie wakker. Hij ziet weerspiegeling van lichten in een kast. Hij loopt naar het raam en ziet onmiddellijk wat er aan de hand is.

Meer dan 700 opgewonden boeren vallen het terrein van Moncorgerie binnen. De manager kan het personeel er van overtuigen de paarden te beschermen en de stallen hermetisch af te sluiten.

Gabin, die op dat moment alleen in het huis vertoefd wordt overvallen. De woning is volledig omsingeld en de telefoonlijn is doorgesneden. Als in een scene van een van zijn film dringen de boeren, onder aanvoering van ene Pottier en twaalf vakbondsmensen het huis binnen. Gabin wacht hen in zijn woonkamer op. “Wat willen jullie?” vroeg hij hen op de man af, “Willen jullie mijn werk van jaren vernietigen? Als dat is wat je wilt, ga je gang.” Intussen waren boeren buiten bezig zijn graslanden te verbranden en vernielingen aan te richten.

Gabin bleef waardig en fier voor de oproerkraaiers staan. “Ik kan me hier niet verdedigen, maar als jullie alles kapot willen maken, betaal dan tenminste voor de koffie die ik je aanbied. Spijtig genoeg heb ik niet genoeg stoelen om jullie aan te bieden.

De kern van het conflict was, volgens de boeren, dat Gabin zich voordeed als een pluralist, maar intussen zoveel grond had opgekocht (vergeten werd, voor meer dan twee tot drie keer de waarde) dat jonge boeren geen expansiemogelijkheden hadden. Hij zou afstand moeten doen van die grond om teokomstige boeren de kans te geven een eigen bedrijf te beginnen. De boeren creëerden een openlijk conflict met de beroemde acteur om aandacht te krijgen voor hun problemen in de media, problemen waar Gabin part nog deel aan had.

Deze aanslag op zijn integriteit raakte Gabin tot in het diepst van zijn ziel. Hij had de Normandische boerengemeenschap die in zijn hart gesloten en voelde zich, ondanks zijn inspanningen en goedgeefsheid na al die jaren van inspanning afgewezen. Het conflict zou nog jaren doorwoekeren, maar het leidde wel tot zijn eerste hartaanval.

Ondanks dat bleef Gabin tot op de dag van zijn dood op 15 november 1976 doorgaan met films maken. Toch wordt algemeen aangenomen dat hij begon te sterven op die beruchte 28ste juli.