ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

25 juli – le Pont de Tancarville

25 juli – le Pont de Tancarville

In het verleden was men voor een tocht van Rouen naar Le Havre, om de Seine over te steken, gebruik maken van een veerpontje. Dit was tijdrovend en niet erg efficiënt. Daarom stelde de Kamer van Koophandel van Le Havre in 1933 al voor het veer te vervangen door een vaste oeververbinding.

De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten.

Na de oorlog kwamen de oude plannen weer uit de kast. De brug zou moeten worden aangelegd tussen de stadjes Tancarville en Marais-Vernier vanwege de gunstigste ligging en de beste oeverkwaliteiten. De naam zou worden ontleend aan het dichtbijgelegen kasteel Tancarville uit de 10de eeuw.

De bouw werd uitgevoerd door een consortium van bedrijven, met constructiebedrijf Daydé als hoofdaannemer. Het ontwerp kwam van de tekentafels van de architecten Lagrange, Esquillan, Huet en Robinson.

Op 16 december 1955 werd met de bouw begonnen. De brug is een schakel in de A131 die verkeer vanaF Rouen en Parijs naar Le Havre verwerkt. De brug zelf is echter geen snelweg. Aan beide zijden van de brug zijn verkeerspleinen en de 4 rijbanen hebben geen rijbaanafscheiding. Om die reden is de weg over de brug geen autoroute, maar een route nationale, de N182. Dat betekent dat ook tractoren van de brug gebruik mogen maken.

Voor de constructie werden twee pilons gebruikt van elk 123 meter hoog. Zij dragen het gewicht van het 1.420 meter lange wegdek dat ongeveer 50 meter boven de Seine hangt. Het brugdek is 12,5 meter breed en de grootste overkapping is 608 meter lang.

Op 2 juli 1959 was de klus geklaard en was de toenmalig langste overkapping in Europa. De totale bouwkosten bedroegen ca. 9 miljoen franc.

De officiële openstelling vond plaats op 25 juli 1959.

De brug van Tancarville wordt als tolbrug geëxploiteerd door de kamer van Koophandel van Le Havre. Het bouwen van de brug bleek een gouden greep. Elke dag passeren ongeveer 17.700 voertuigen het bouwwerk.