ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

16 juli – Het vuur van Saint-Clair.

16 juli – Het vuur van Saint-Clair.

La Haye-de-Routot is een klein dorpje op de grens van Eure en Seine-Maritime. Het ligt net ten zuiden van het Fôret de Brotonne.

Zoals veel Normandische gemeenten heeft la Haye-de-Routot ook een beschermheilige, in dit geval Clara van Assisi. Onder invloed van Franciscus van Assisi gaf zij haar maatschappelijke positie op en stichtte de orde van de clarissen. Om haar de nodige eer te bewijzen hebben de inwoners van la Haye-de-Routot een jaarlijks spektakel bedacht.

Al eeuwenlang op 16 juli als de nacht invalt wordt aan de rand van het bos van Brotonne een vijftien meter hoge piramide in brand gestoken.

Daags voordien wordt door de broederschap van liefde (zie  http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/12/1638/1241/4-juni-les-confrries-de-charit ) een eerder omgezaagde en gedroogde enorme populier naar de plaats ven actie gesleept.. Deze wordt in kleine delen gezaagd. ’s Morgens tussen 6 en 12 uur wordt langs een opgerichte sparrenstam de piramide opgebouwd. Boven op de piramide wordt een groot kruis van bloemen geplaatst.

Als de bouw van de piramide gereed is wordt zij bewaakt door mannen met oude musketten. In de middag is er een kermis en diverse feestelijkheden. Om 20:00 gaat men in optocht onder leiding van de broederschap in optocht naar de piramide. Daar wordt eerst op een altaar een heilige mis gevierd.

Om kwart over elf wordt de piramide in brand gezet door de eregasten van het dorp. Iedereen is benieuwd naar het bloemenkruis, Als dat eerder verbrand dan de piramide betekent dat niets veel goeds voor het komende jaar. Om die reden is het steeds weer een drukte van belang bij de verbranding. Iedereen is benieuwd naar de toekomst.

Als het vuur langzaam dooft, ver na middernacht, kunnen de mensen een stuk verkoold hout uit de resten halen. Dit wordt speciaal voor hen gezegend en thuis wordt het op de rand van schoorsteen vastgemaakt. Verondersteld wordt dat dit blikseminslag voorkomt.

Merkwaardig genoeg, In la Haye-de-Routot slaat de bliksem gemiddeld net zo vaak in als in huizen in andere Normandische gemeenten. Zou het of zou het niet?