ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

4 juli – Tour de France, maar dan te voet.

4 juli – Tour de France, maar dan te voet.

Bernay is een leuk stadje in Eure en telt ongeveer 11.000 inwoners. De oude binnenstad, bekend om haar oude vakwerkhuizen, werd gelukkig tijdens de oorlog grootdeels gespaard.

De stad ontstond de abdij van de Notre-Dame, die nog steeds te bezichtigen is en een van de oudste Romaanse gebouwen van Normandië is. Deze werd in de 11de eeuw gesticht door Judith van Bretagne, de vrouw van Richard II van Normandië.

De stad werd welvarend door de weverijen van modestoffen en draperieën. In de middeleeuwen werd zelfs gepocht met de jurken van Bernay. Later ging met de stoffen meer diversifiëren en ging de stad zich toeleggen op de productie van linnen en katoen.

In Bernay eindigde op 4 juli 1993 de laatste etappe van de vijfde Tour de France. Neen, niet de wielerronde, maar de Tour de France te voet.

Deze Ronde van Frankrijk startte op 19 juli in Bourboule in het departement Puy- de-Dôme om vandaar via de Alpen naar het zuiden te trekken. Langs de Middellandse Zeekust ging de tocht naar en over de Pyreneen om langs de westkust na ruim 3.000 km in Bernay te eindigen.

De Tour de France à Pied wordt nog steeds jaarlijks, maar wel in aangepaste vorm gelopen. Dit jaar (2015) wordt van de deelnemers verwacht dat zij in 43 etappes een afstand van 2.800 km. overbruggen. De start en finish zijn in Parijs. De etappes variëren van 58 tot 84 km.