ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

29 juni – Louis XVI in Cherbourg.

29 juni – Louis XVI in Cherbourg.

Koning Louis XVI was van jongsaf gefascineerd door de zee. Hij was dan ook de initiatiefnemer van de beschermingswerken van de haven van Cherbourg. De bedoeling was dat de versterkte haven aanvallen van de Engelsen zou kunnen weerstaan. Hoewel kostbaar, werd het werk door Calonne, de inspecteur generaal van de financiën van de koning als nuttige pracht.

Hoewel niemand zich op dat moment kon realiseren, werd hier een begin gemaakt aan de grootste kunstmatige haven van de wereld. De oppervlakte bedroeg 1.500 ha.

Met de bouw werd begonnen in 1783. De centrale havenmuur werd pas in 1853 voltooid. Deze was 3,64 km lang, aan de basis gemiddeld 100 meter breed en aan de top gemiddeld 12 meter breed. Het geheel lag op 4 km. van de kust. Aan de uiteinden en in het midden werden verstevigde forten gebouwd. Vanaf de kust werden ook dergelijke versterkingen gebouwd die in een boog naar het middendeel van de vestingwerken liepen Ook deze werden voorzien van forten. De totale lengte was ruim 6 km.Als basis voor de muur werden conische afzinkbare caissons, gevuld met stenen gebruikt. Deze dienden later als voorbeeld voor tal van andere ondernemingen, waaronder de kunstmatige haven van Arromanches tijdens de invasie in 1944.

De koning besloot in 1786 een reis naar Normandië te maken. Daarbij bezocht hij verschillende steden, maar het hoofddoel was zijn bezoek aan de havenwerken van Cherbourg.

Na Caen en Rouen arriveert Louis XVI op 28 juni in Cherbourg. Rond 11 uur ’s avonds wordt hij door het stadsbestuur opgewacht en verwelkomd aan de poorten van de stad. Er is een tijdelijke triomfboog voor hem gebouwd op de Place du Calvaire (nu de Place de Republiek). Hij bleef die nacht als gast van de gouverneur van Normandië, de hertog van Harcourt in de oude abdij van de gelofte.

Op 29 juni werd hij in een sloep met 20 roeiers naar de Patriot, een kanonneerboot met 74 stukken gebracht waarna hij een tocht maakte langs de werken, om vervolgens een tocht te maken langs de Franse en de Engelse kust.

Na zijn bezoek aan Cherbourg keerde Lodewijk XVI terug naar Versailles, via een omweg langs de Normandische kust waarbij hij Honfleur, Le Havre en Rouen bezocht.

Eigenlijk was dit de enige reis door Frankrijk die Lodewijk ooit ondernam. Deze reis is in een aantal boeken uitgebreid beschreven.