ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

28 juni – Dienstplicht in Orne.

28 juni – Dienstplicht in Orne.

1806 en 1807 waren een woelige jaren voor Frankrijk. Pruisen, Rusland, Saksen, Zweden en Engeland hadden een zogenaamde vierde coalitie gevormd tegen Frankrijk. Een aantal leden van deze coalitie hadden al eerder de wapens opgenomen tegen Frankrijk in wat de derde coalitie werd genoemd.

Na het mislukken van de plannen van de derde coalitie en de nederlaag van de deze coalitie tijdens de slag bij Jena op 14 oktober 1806, was er geen tijd voor vrede.

De Franse troepen achtervolgden de Pruisen en op 25 oktober 1806 werd Berlijn ingenomen.

Napoleon stootte met zijn troepen door tot aan de Pools-Russische grens waar hij een voorschot nam op zijn opmars naar Moskou. Maar daarvoor waren meer en verse soldaten nodig.

Vier jaar eerder had Napoleon de dienstplicht afgeschaft in die zin, dat jonge mannen zich vrij konden kopen voor een bedrag van 300 franc. Deze regeling gold voor vier van de twaalf westelijke regio’s, waaronder Orne. Maar door de nodige uitbreiding van zijn leger en gebrek aan manschappen riep Napoleon de Franse bevolking op zich aan te melden voor het leger.

Hoewel er officieel geen sprake was van dwang dreigde en prefect van Orne met strenge straffen voor jonge mannen die door gebrek aan liefde voor het vaderland geen dienst zouden nemen.

Hij gaf aan de onderprefecten de opdracht dienstweigeraars te dreigen met de dood voor het vuurpeloton.

De dreiging bleek echter totaal overbodig. Op 28 juni 1807 melden zich duizenden jonge mannen uit Orne aan om ingelijfd te worden in het leger van Napoleon. Ze werden gedreven door enthousiasme en de “goede geest”. Ze vormden onderdelen van le Grande Armée en namen deel aan de slagen bij Essling en Wagram.  Anderen trokken mee op naar Moskou.

Bepaalde jongens onderscheidden zich zodanig dat ze zich opwerkten tot de rang van generaal, waaronder Norman le Veneur, Fromentin de Alençonnais en Bonvoust Montagne.

Maar beroemd of onbekend, veel jongens uit Orne zouden nooit meer terugkeren.