ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

24 juni – La Saint-Jean d’Ėte.

24 juni – La Saint-Jean d’Ėte.

Het feest  van Saint Jean in de zomer vindt in Normandië traditioneel plaats op 24 juni en gaat gepaard met grote vreugdevuren. Dit feest ligt dicht bij de zonnewende.

De zonnewende wordt al eeuwenlang gevierd, ook in Normandië. De oorsprong van dit evenement is gekoppeld aan het aanbidden van de zon, oorspronkelijk heidense feesten. De katholieke kerk heeft in de middeleeuwen getracht hier een stokje voor te steken, maar uitgeroeid is het feest nooit. Om de traditie voort te kunnen zetten werd het feest veranderd in het feest van de geboorte van Johannes de Doper op 24 juni. Daarbij werden grote vreugdevuren ontstoken.

Intussen is het meer een feest geworden van de jeugd. Op die dag worden spelletjes gespeeld en nieuwe bewoners van de gemeenschap (vooral tieners) worden officieel welkom geheten en opgenomen in de kring.

Daarbij wordt enige dagen voorafgaand aan het feest een enorme brandstapel gebouwd die op de avond van 24 juni in brand wordt gestoken. In sommige Normandische stadjes is dat een stapel hout die wel 10 meter of hoger kan worden. Iedereen helpt mee met het verzamelen van hout.

Het feest wordt sterk beïnvloed door het spelen van muziek. Er worden een koning en een koningin voor het daaropvolgende jaar gekozen. De dag wordt begonnen met de viering van een mis waarbij oude liederen ter ere van Johannes de Doper worden gezongen. De dag wordt afgesloten met het ontsteken van het Sint Jansvuur waar omheen wordt gezongen, gedanst en gefeest.