ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

15 juni – Nicolas Poussin

15 juni – Nicolas Poussin

Waar wij Nederlanders weglopen met de werken van Rembrandt, Vermeer en Jan Steen uit de Gouden eeuw, speelde Frankrijk ook haar woordje mee.

Bij Franse schilders gaan onze gedachten meteen in de richting van Monet, Renoir, Cézanne of Gaugin. Allemaal mensen uit de laatste twee eeuwen. Maar ook Frankrijk kende haar schilders uit de tijd van Rubens.

Nicolas Poussin werd op 15 juni 1594 geboren in Eure, in het plaatsje Les Andelys, een stadje met ongeveer 9.000 inwoners in de buurt van het Château Gaillard. Hij voelde zich al jong aangetrokken tot de schilderkunst. Hij ging in de leer in verschillende ateliers in een periode waarin de Franse kunstwereld sterk aan het veranderen was. Het oude systeem van ateliers met leerlingen werd langzaam vervangen door academies. Poussin bezocht nooit een academie.

In 1624 vertrok Poussin naar Rome. Hij stond al snel onder bescherming van kardinaal Berberini, een groot kunstverzamelaar en beschermer van de kunst. Hij bleef in Rome werken tot 1640. Intussen was hij getrouwd met Anna Maria Dughet, de zus van Gaspard Dughet die bij Poussin in de leer ging.

Lodewijk XIII en de kardinaal Richelieu vroegen hem terug te komen naar Frankrijk om aan het hof te gaan schilderen. Lang duurde de terugkeer naar zijn vaderland niet. De opgelegde dwang door Richelieu voelde aan als een keurslijf.

Twee jaar later vertrok hij terug naar Rome. Hier legde hij zich toe op het maken van mythologische schilderijen waarbij het naakt overheerste.

Poussin wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van het Franse classicisme in de 17de eeuw. In zijn werk komen helderheid, logica en orde tot uiting. Zijn invloed op de Franse kunst is groot. Zelfs Paul Cézanne gaf toe door Poussin beinvloed te zijn.

Zijn werken zijn over de hele wereld te bewonderen. Het meeste hangt in het Louvre, maar het is ook te vinden de Hermitage in St. Petersburg, de National Gallery in Londen en het Metropolitan Museum af Art in New York.

     

Zijn werk werd als zo belangrijk ervaren dat van geen enkele andere schilder er wereldwijd het portret of afbeeldingen op postzegels zijn afgedrukt.

Nicolas Poussin overleed in Rome op 19 november 1665. Hij werd 71 jaar oud. Zijn lichaam ligt  begraven in de basiliek van San Lorenzo in Lucina