ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

5 juni – de Pourquoi Pas ?.

5 juni – de Pourquoi Pas ?.

Commandant Charcot bedacht deze naam voor een aantal schepen waarmee hij op ontdekkingstocht ging. En laten we wel wezen; Waarom niet?

Jean-Baptiste Charcot werd geboren op 15 juli 1867 in Neuilly-sur-Seine een dure voorstad van Parijs. Zijn vader kon het zich permitteren hier te leven. Hij was een beroemd neuroloog.

Van 1876 tot 1885 studeerde hij aan de Ėcole Alsacienne waar hij voornamelijk in sport uitblonk. Uiteindelijk studeerde hij af als arts. In de zomermaanden was Charcot meestal op zee te vinden. Hij zeilde de hele zomer bij Ouistreham. Hij bleef zeilen een geweldige sport vinden. Op de Olympische Spelen van 1900 won hij twee medailles in deze tak van sport.

Tussen 1883 en 1887 vergezelde hij zijn vader op tal van reizen naar warme oorden. Daarbij ontwikkelde hij een afkeer voor warme landen. Zijn legerdienst vervulde hij in 1888. Hij werd assistent-arts bij de Alpijnse Jagers, een elite eenheid die zich vooral in de bergen ophield.

In 1891 reisde hij als arts naar Rusland waar hij zich bezig hield met het onderzoeken van het menselijk lichaam onder invloed van koud.

Hier kocht hij ook zijn eerste boot. Als thuishaven koos hij voor Rouen.

Na het overlijden van zijn  vader in 1893 liet hij een kotter bouwen. De naam voor het schip werd Pourquoi Pas? Het jaar daarop verdedigde hij zijn doctoraat thesis “l’Artrophie Musculaire Progressive".

In 1896 trouwde hij met Jeanne Hugo, een kleindochter van Victor Hugo. Hij verkocht zijn schip en verving hem door een houten schoener, de Pourquoi Pas ? II die hij het volgende jaar al inruilde tegen een groter stalen exemplaar de Pourquoi Pas ? III.

In 1898 nam Charcot deel aan een Nijlexpeditie welke werd georganiseerd door de miljardair Vandebilt Daarbij raakte hij zodanig onder de indruk van de moderne aanpassingen en verbeteringen aan houten schepen dat hij spijt kreeg van zijn overhaaste besluit een nieuw schip te kopen, Hij besloot zijn Pourquoi Pas II terug te kopen.

Charcot werd verzocht de leiding van de Franse Antarctische Expeditie op zich te nemen. Met het schip Français voerde hij, tussen 1904 en 1907, verkenningen uit aan de westkust van Graham Land, het noordelijkste deel van het Antarctisch schiereiland. De expeditie bereikte Adelaide eiland en in 1905 fotografeerde hij de Palmerarchipel en de kust van Loubet.

Van 1908 tot 1910 trok hij er opnieuw op uit. Nu met zijn eigen Pourquoi Pas ? II. Dit keer vertrok hij naar de Bellinhausenzee en de Amundsenzee, waarbij de kust van Loubet, Marguarite Bay en Charcot eiland werden ontdekt. Charcot eiland noemde hij naar zijn vader.

Op 5 juni 1910 in de namiddag kwam hij terug van deze expeditie en legde aan in Rouen waar hem een groots onthaal wachtte. In die tijd was een held nog een held en de Normandische bevolking droeg hem op handen. Later werd hij voor zijn wetenschappelijk werk onderscheiden.

Tussen 1925 en 1936 voerde nog verschillende expedities uit naar Spitsbergen en Oost-Groenland. Als gevolg van een storm leed Charcot op 16 september 1936 schipbreuk voor de kust van IJsland met de Pourquoi Pas ? IV. Hij koos er voor om met zijn schip ten onder te gaan. De oorzaak was een gruwelijke cycloon en zijn schip liep op de rotsen van Alftanes en Myrar. 23 van zijn bemanningsleden kwamen met hem om, er werden 17 vermisten geteld en er was slechts een overlevende, zijn eerste stuurman Eugene Gonidec.